"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2005-08-25

NASA-astronaut föreläser på Umeå universitet

NYHET Tisdagen den 30 augusti klockan 15 kommer NASA-astronauten Mario Runco att hålla ett föredrag för anställda och studenter på Umeå universitet. Titeln på föredraget är "An Astronaut’s View of Earth".

Mario Runco är född 1952 i Bronx, New York. Tre gånger har denne välrenommerade astronaut besökt rymden, senast var 1996 ombord på färjan Endeavour. Rymdfärderna har totalt pågått i över 550 timmar.

Mellan den 13–19 januari 1993 arbetade han som förste uppdragsspecialist på rymdfärjan Endeauvour. Den rymdfärden inkluderade en rymdpromenad på fyra och en halv timme.

Den 25–31 augusti kommer Mario Runco att gästföreläsa vid flera olika tillfällen i Umeå och Kiruna. Under tisdagen den 30 augusti kommer han att besöka institutionen för fysik vid Umeå universitet. Klockan 15 håller han ett föredrag som kommer att handla om astronautträning och rymdfärder.

Den 25–26 augusti besöker han institutionen för rymdvetenskap i Kiruna och den 29 augusti kommer han att spela ishockey med Skellefteå AIK. Inför träningspasset kommer det att hållas en presskonferens med möjlighet för intervjuer och fotografering.

Den 31 augusti föreläser han på Entreprenörsdagarna i Umeå Folkets hus, därefter finns också möjligheter till intervjuer.

Det kommer att finnas möjligheter för intresserade journalister att träffa Mario Runco före klockan 15 den 30 augusti. Kontakta i sådana fall Karin Wikman, fakultetsinformatör, (för kontaktuppgifter se nedan).

Tid: 30 augusti kl 15–16
Plats: Umeå universitet, KBC-huset, Stora hörsalen

För ytterligare information, kontakta:

Karin Wikman, informatör, teknisk-naturvetenskapliga fakultetenTelefon: 090-786 60 24
E-post: karin.wikman@adm.umu.se

Redaktör: Karin Wikman