"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2013-03-19

Näthat och antifeminism. UCGS på Littfest

NYHET Det är fredag, strax efter lunch. Cirka 550 personer har samlats inne på Idun för att lyssna. Folk står efter väggarna och sitter i trapporna. Förväntan hos besökarna är hög.

Alla vill ta del av Maria Svelands tankar kring näthat och antifeminism, ett ämne som hennes bok ”Hatet” berör. Med på scenen finns Malin Rönnblom, statsvetare samt forskare på Umeå centrum för genusstudier och samtalsledare för evenemanget, samt Daniel Nordström, chefredaktör på Folkbladet.

Boken ”Hatet” skrevs för att reda ut vad som egentligen hände när antifeminismen återigen fick utrymme i den mediala debatten. Svelands analys är att mycket har sin start i dokumentären Könskriget visades 2005. Tiden innan dokumentären hade präglats av ett allmänt intresse och stundtals vurmande kring feminism, en tid då alla ville kalla sig feminister. Men nu var det slut med det. Efter dokumentären var det något som hände, Sveland menar att samtalsklimatet skiftade och antifeminismen blev allt mer synlig i den offentliga debatten. Reflektionerna kring huruvida man kan beskylla kommentarsfunktionerna intåg på nyhetssidor, för debattklimatets skifte berörs i samtalet men förblir dock oklart.

Maria Sveland redogjorde även för hennes tankar kring varför boken var tvungen att ges ut just nu. Hon hade gärna arbetat längre, flera år, men hon kände samtidigt att det var nu eller aldrig, att debatten kring mäns hat mot kvinnor och nätet som arena måste belysas snarast. Däremot hoppades Sveland att hon satt igång en boll och att forskarvärlden nu tar över och analyserar skiftet och samhällsdebattens vridning när det kommer till feminismens vara eller icke vara.

Sveland avslutade samtalet med en knuten näve, varpå Malin Rönnblom replikerade med orden ”Kampen fortsätter” och publiken jublade.

Redaktör: Emma Skog, Informatör UCGS och besökare på Littfest 2013.