"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2008-09-11

Naturprodukter med i kampen mot infektionssjukdomar

NYHET Umeå Small Molecule Facility har av Kempestiftelserna erhållit 750 000 kronor för att identifiera naturprodukter som kan förhindra eller bota infektionssjukdomar. Kring 300 000 naturprodukter ska testas i samarbete med det Umeåbaserade företaget Innate Pharmaceuticals och Griffith University i Australien.

– Vi har tidigare arbetat med syntetiska molekyler, det känns därför väldigt spännande att utöka vårt kunskapsområde till naturprodukter, säger Mikael Elofsson, Kemiska institutionen, som leder Umeå Small Molecule Facility (USMSF).

I dag finns över 17 500 syntetiska små organiska molekyler på USMSF och en instrumentering som gör det möjligt att sålla i substanssamlingen med hjälp av biologiska testsystem. På USMSF kan akademiska forskargrupper och bioteknikbolag identifiera biologiskt aktiva molekyler ur substanssamlingen, någon liknande motsvarighet finns inte i Sverige.

Samarbetet med Griffith University innebär att USMSF får ta del av den bank med växter och marina organismer från tropiska delar av Queensland, Tasmanien, Papua Nya Guinea och Kina som det australienska universitetet byggt upp. Där ingår material från 60 procent av världens växtfamiljer och 9 500 marina organismer. Med hjälp av Griffiths egen teknologi har det insamlade råmaterialet förädlats till cirka 300 000 extrakt med få komponenter och i många fall helt rena naturprodukter. Det som gör samlingen unik jämfört med andra samlingar är att de största molekylerna, som är svåra att utveckla till läkemedel, är borttagna och att produkterna är renade från salter, socker och fetter vilket underlättar urvalsprocessen.

Naturprodukterna ska testas med hjälp av Innate Pharmaceuticals teknologi som har sin grund i upptäckter av Mikael Elofsson vid Kemiska institutionen och Hans Wolf-Watz vid Institutionen för molekylärbiologi. De nya och unika naturprodukter som identifieras i projektet kommer att användas av USMSF och forskare vid Umeå universitet i olika kemiska och biologiska projekt och Innate Pharmaceuticals kommer att undersöka möjligheten att utveckla nya antibakteriella läkemedel. Kunskapen kommer dessutom att vara ovärderlig inför ett planerat samarbete med Universitetet i Tromsö, Norge, som syftar till att identifiera biologiskt aktiva naturprodukter från organismer i det norska ishavet.

För ytterligare information, kontakta: Mikael Elofsson, Kemiska institutionen Telefon: 090-786 9328
E-post: mikael.elofsson@chem.umu.se

Redaktör: Karin Wikman