NYHET
Årets Nobelpris i fysiologi eller medicin går till John O’ Keefe, samt det norska äkta paret May-Britt Moser och Edvard Moser för sina upptäckter av människans ”inre GPS”. Lars Nyberg, professor vid institutionen för integrativ medicinsk biologi, IMB, som själv bedriver forskning på området, är glad över Nobelkommitténs val av pristagare.
Vad tycker du om årets pristagare? – Det är ett mycket spännande val som Nobelkommittén har gjort. Fantastiskt duktiga forskare som kopplat ett komplext beteende till hjärnan på ett detaljerat sätt. Glädjande också att se att paret Moser har kunnat bedriva denna toppforskning från sin plattform i Trondheim.
Hur känner du Nobelpristagarna? – Vi sågs första gången på en ESF-konferens i slutet av 1990-talet och har genom åren haft kontakt då och då. Jag är inbjuden av dem att föreläsa på en konferens i Trondheim som ordnas i juni 2015.
Vad är det stora med deras upptäckt? – Att kunna navigera är en grundläggande funktion för människan. Upptäckten av så kallade gridceller i hjärnan gav unika insikter i förmågan att navigera genom det egna huvudets position och omgivningen med det koordinatsystem som skapas av de upptäckta gridcellerna. Denna information kan i sin tur integreras i hjärnans hippocampus med platsceller, upptäckta av O´Keefe, och därigenom uppstår ett slags positioneringssystem i hjärnan, en inre GPS.
På vilket sätt anknyter din forskning till detta Nobelpris? – Vi försöker koppa olika hjärnområden till minnesprocesser och har sedan lång tid ett fokus på hippocampusregionen. Tydligast anknyter detta till O`Keefes tes att platsminne kan definieras som integrerade aktiviteter i flera platsceller i hippocampus.
Vilken betydelse har Nobelpriset för forskningsområdet? – Det sätter strålkastarljus på det område som brukar kallas kognitiv neurovetenskap, hur man kopplar komplexa beteenden till hjärnans områden och celler. Det är glädjande, inspirerande och kan kanske bidra till framtida forskningssatsningar inom området.