"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2025-05-11

Ny antologi ger unik inblick i pedagogisk meritering vid svenska lärosäten

NYHET Hur ser arbetet med pedagogisk meritering ut i Sverige idag? Det är frågan som ligger till grund för en ny antologi där Katarina Winka vid Umeå universitet står som en av två redaktörer tillsammans med Åsa Ryegård. Antologin "Pedagogisk meritering i och för förändring" samlar erfarenheter från 56 författare vid 21 svenska lärosäten och ger därmed en unik nulägesbild av det pedagogiska meriteringslandskapet i Sverige.

Text: Ellen Säll

– Vi visste att det fanns ett intresse, men att få in 40 bidrag när vi först väntade oss 10 visar verkligen hur efterlängtad den här typen av samlad kunskap är, säger Katarina Winka.

Resultatet blev 29 kapitel, plus två sammanhållande texter av redaktörerna själva. Bidragen har vuxit fram genom skrivgrupper där författarna stöttat varandra, läst varandras texter och genomgått en anonym peer review. Målet har varit att skapa en bok som både är intressant och läsvärd för forskare, lärare, ledare och beslutsfattare inom högre utbildning.

Ett fönster till akademisverige

Winka och Ryegård har i över ett decennium följt utvecklingen av pedagogisk meritering vid svenska lärosäten. De har i tre tidigare rapporter kartlagt hur meriterings modeller, dokumentationskrav och bedömningspraktiker utvecklats över tid och vilka konsekvenser denna rörelse haft i akademin. Antologin är en slags kulmen på detta arbete, men också ett avstamp för framtiden.

– Det har länge saknats ett helhetsgrepp där olika aktörers erfarenheter får plats. Det här är både en nulägesrapport och en uppmaning till fortsatt utveckling, säger Katarina Winka.

Att samla så många röster har inte varit utan utmaningar. Det sista kapitlet, där alla trådar skulle knytas ihop, beskriver Winka som ett omfattande men värdefullt arbete. Det var viktigt att göra alla perspektiv rättvisa, även de kritiska rösterna.

Både positiva och kritiska röster lyfts fram

Boken skyr inte svårigheterna. Den innehåller utöver positiva exempel berättelser om misslyckanden, kritik mot lärosätenas modeller och reflektioner om pedagogisk meritering som idé. Här finns också bidrag som ifrågasätter om en formell modell för pedagogisk meritering ens behövs.

För Umeå universitet är antologin ett tydligt exempel på hur lokalt engagemang kan bidra till nationell kunskapsbildning. Genom de nio medverkande författarna från lärosätet visas hur erfarenheter från Umeå aktivt formar det pedagogiska samtalet i Sverige.

– Vi vill inspirera till reflektion kring hur pedagogisk meritering kan användas för både individuell och organisatorisk utveckling. Det handlar inte bara om att belöna god undervisning, utan om att bygga en hållbar kultur kring utbildningskvalitet, säger Katarina Winka.

Bokrelease 14 maj

Antologin släpps den 14 maj klockan 15.15 med en bokrelease i UPL:s fikarum och alla som vill är välkomna. Det blir quiz, utlottning av böcker och möjlighet att samtala om antologins innehåll. Boken trycks i 300 exemplar, men är också fritt tillgänglig i DiVA.

– Vi hoppas att boken ska väcka samtal och skapa lärande inom och mellan lärosäten. Det är så vi kan utvecklas tillsammans, säger Katarina Winka.