"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2017-05-22

Ny bok: Brännpunkt Norrland

NYHET Redan i slutet av 1800-talet när skogen och malmen utgjorde de främsta tillgångarna i Sveriges omvandling reagerade intellektuella och författare mot att Norrland inte behandlades bättre än en koloni. I en ny bok med etnologen Bo Nilsson och litteraturvetaren Anders Öhman, båda Umeå universitet, som redaktörer, ställs frågan: vilken är synen på Norrland idag?

Den senaste tiden har landsbygdsfrågor blivit mer aktuella än på länge. I olika medier görs inslag om skillnader mellan olika regioner i Sverige och där stora delar av landsbygden framstår som drabbad och utsatt. 

Betraktas Norrland i första hand som en råvaru­bod för den svenska nationen och i övrigt som en belastning för skattebetalarna? Hur ser norrlänningarna på sig själva och Norrland? På vilka sätt kan Norrland förstås som en brännpunkt för vidare samhällsfrågor?

Medverkande: Alf Arvidsson, Ove Grape, Anne Heith, S­usanne Holst, Angelika Sjöstedt Landén, Marianne Liliequist, K­arin Ljuslinder, Anna Sofia Lundgren, Eva J:son Lönn, Bo Nilsson, A­sbjörg W­estum och Anders Öhman

Kontakt:

Bo Nilsson, bo.nilsson@umu.se, tel. +46 90 786 99 62
Anders Öhman, anders.ohman@umu.se, tel. +46 90 786 65 80

Läs mer

Redaktör: Per Melander