"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2013-12-19

Ny föreståndare för Företagsforskarskolan

NYHET Anna Linusson Jonsson, professor i läkemedelskemi vid Umeå universitet, blir ny föreståndare för Företagsforskarskolan.

Text: Karin Wikman

Företagsforskarskolan bygger på ett samarbete mellan Umeå universitet, näringslivet och offentlig sektor. Doktoranderna på forskarskolan utgår från problemställningar hos den externa parten.

– Anna Linusson Jonsson har precis de kvalifikationer som en föreståndare behöver. Hon har arbetat som forskare både inom akademin och näringslivet. Dessutom arbetar hon redan i dag aktivt med utvecklingen av Företagsforskarskolan. Dessutom har hon erfarenhet av ledarskap i sin roll som professor och som tidigare gruppchef på AstraZeneca, säger Agneta Marell, vicerektor för samverkan och innovation vid Umeå universitet. 

Från den 1 januari 2014 ska Anna Linusson Jonsson axla ansvaret att leda och utveckla Företagsforskarskolans verksamhet.

– Företagsforskarskolan är en verksamhet som jag verkligen tror på, det är en direkt samverkan mellan Umeå universitet och omgivande samhälle. En konkret verksamhet där akademi, näringsliv och/eller offentlig sektor möts i en gemensam vetenskaplig frågeställning och som bidrar till utveckling och innovation. Det känns väldigt roligt och spännande att få leda och utveckla den verksamheten, säger Anna Linusson Jonsson.

Hon efterträder Petter Gustafsson, som avslutar sitt uppdrag i och med att han går i pension. Anna Linusson Jonsson är sedan den 1 juli 2013 professor i läkemedelskemi vid Kemiska institutionen, Umeå universitet. Efter sin disputation vid Umeå universitet 2000 började hon arbeta som forskare på AstraZeneca R&D Mölndal, där hon även var projektledare och gruppchef. Hon återvände till akademin 2004 för en forskarassistenttjänst vid Umeå universitet. 2009 blev hon docent. Hennes forskning finansieras av bland annat Vetenskapsrådet, Stiftelsen för strategisk forskning och Centrum för miljövetenskaplig forskning. 


Läs mer om Anna Linusson Jonssons forskning