"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2015-08-21

Ny ledning för Designhögskolan

NYHET Johan Redström, professor i design, har utsetts till ny rektor för Designhögskolan vid Umeå universitet. Från 1 september kommer han att leda högskolan tillsammans med en nytillsatt rektorsgrupp.

– Att få vara med och leda och utveckla en så fantastisk miljö som Designhögskolan är naturligtvis otroligt spännande! Det är ett stort förtroende och en utmaning jag tar mig an med stor ödmjukhet. Design handlar allt mer om former av och för samarbete, och den nya ledningsstrukturen är på många sätt en respons på hur vi ser designområdet utvecklas, säger Johan Redström.

Designhögskolans nya rektorsgrupp består, förutom rektor Johan Redström, av vice rektor Maria Göransdotter och de tre biträdande rektorerna Niklas Andersson, Demian Horst och Monica Lindh-Karlsson. Den nya ledningsstrukturen innebär en nyorganisation av Designhögskolan.

– I arbetet med att rekrytera en ny rektor till Designhögskolan har vi både letat efter någon med rätt kompetens och starka ledaregenskaper, men också efter ett arbetssätt som är hållbart i längden. Med Johan Redström och den nya rektorsgruppen är jag övertygad om att vi har hittat rätt, och jag är mycket glad över att alla inblandade har valt att tacka ja, säger Anders Fällström, prorektor vid Umeå universitet och ordförande för rekryteringsgruppen.

Utbildningarna i industridesign vid Designhögskolan hör till några av de mest framgångsrika designutbildningarna i världen. Studenter från hela världen antas till högskolan, som i dag har en studentgrupp med över 30 nationaliteter. Många studenter går sedan vidare till att leda och utveckla designbranschen.

– Vår viktigaste utmaning är, och förblir, att ge våra studenter den bästa tänkbara grunden för ett långsiktigt och utvecklande yrkesliv som industridesigner. Att bedriva utbildning på högsta internationella nivå är en utmaning som kräver ständig utveckling och eftertanke. Design är dessutom till sin natur ett ämne som handlar om förändring, om att göra saker bättre, om att göra saker på nya sätt, och det är inget vi någonsin blir klara med. Vår målsättning är att vi ska bli lika framstående när det gäller att utveckla ämnet industridesign som vi idag är i att utbilda i det, berättar Johan Redström.

Fakta Johan Redström:

Johan Redström har sin bakgrund i interaktionsdesign och filosofi. Han disputerade 2001 med avhandlingen Designing Everyday Computational Things vid Göteborgs universitet. 2008 utnämndes han till docent i interaktionsdesign vid Umeå universitet och 2012 till professor i design. Han har tidigare bland annat arbetat som design director och forskare vid Interactive Institute och som forskningslektor vid Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering i Köpenhamn. Sedan 2012 är han forskningsledare vid Designhögskolan.

Fakta Designhögskolan:

Designhögskolan, som är en del av Konstnärligt campus vid Umeå universitet, utbildar i bland annat transportdesign, avancerad produktdesign och interaktionsdesign. Skolan har cirka 140 helårsstudenter från ett trettiotal nationer. Skolan har de senaste tre åren rankats som den främsta designskolan i Europa, Nord- och Sydamerika av organisationen Red Dot. Den vann pris som världens bästa utbildning i industridesign vid International Design Excellence Awards, IDEA, 2013, och har tre gånger varit med på Business Week’s lista över världens 30 bästa designutbildningar.

För mer information, kontakta gärna:

Johan Redström, rektor, DesignhögskolanTelefon: 072-513 61 90
E-post: johan.redstrom@umu.se

Maria Göransdotter, vice rektor, DesignhögskolanTelefon: 090-786 70 36
E-post: maria.goransdotter@umu.se, tel.

Elin Andersson, kommunikatör, DesignhögskolanTelefon: 090-786 90 31
E-post: elin.andersson@umu.se, tel.

Pressfoto Johan Redström, rektor

Pressfoto Maria Göransdotter, vice rektor

Pressfoto Niklas Andersson, biträdande rektor för grundutbildning

Pressfoto Demian Horst, biträdande rektor för strategisk samverkan

Monica Lindh-Karlsson, biträdande rektor för ämnesutveckling

Redaktör: Anna-Lena Lindskog