"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2014-06-30

Ny rektor för Arkitekthögskolan

NYHET Ana Betancour blir ny rektor för Arkitekthögskolan vid Umeå universitet. I dag arbetar hon som konstnärlig professor i stadsbyggnad och är masterprogramansvarig vid Institutionen för arkitektur vid Chalmers tekniska högskola. Hon påbörjar sin nya tjänst den 1 november 2014.

– Det är fantastiskt roligt att vi kan knyta en så välmeriterad rektor till Arkitekthögskolan. Jag är säker på att skolans personal och studenter är lika nöjda som universitetets ledning med denna rekrytering. Vår arkitektutbildning håller redan idag hög kvalitet, men jag tror att Ana har höga ambitioner för ytterligare förbättringar. Hennes meriter inom arkitekturforskning är också väldigt värdefulla och jag är övertygad om att det intresset så småningom kommer att sprida sig och placera Umeå på kartan, som en norrländsk arkitekturmetropol, säger Åsa Rasmuson-Lestander, dekan vid den teknisk-naturvetenskapliga fakulteten.

Ana Betancour är sedan 2008 konstnärlig professor vid Chalmers och har sedan tre år tillbaka ansvarat för masterprogrammet i arkitektur och stadsbyggnad. Tidigare har hon varit verksam vid KTH, men också vid bland annat The Bartlett School of Architecture samt ett flertal andra internationella arkitekturskolor. Hon är utbildad arkitekt vid KTH och har även en masterexamen från University College of London.

– Arkitekthögskolan har unika möjligheter. Den är en ung högskola med en stark identitet av utforskande arkitektur med en internationell profil och mycket engagerade lärare och studenter. Det är med stor glädje jag ser fram emot att börja på Arkitekthögskolan i Umeå och att bygga vidare och utveckla nya framtida möjligheter för skolan samt delta och bidra till en offentlig debatt om arkitekturens och arkitektens roll i vårt samhälle. Den viktiga frågan här är inte vad arkitektur är, utan vad kan arkitektur vara? säger Ana Betancour.

Arkitekt, konstnär, forskare och pedagog. Hennes CV består av en gedigen lista av forskningsprojekt, pedagogiska meriter, utställningar och projekt inom både arkitektur, konst och stadsplanering. Som arkitekt har hon sedan mitten av 1990-talet arbetat med projekt såväl i Sverige som internationellt, både i egna verksamheter så som P.H.A.B Architects, Architecture +Urban Research Laboratory, and the Urban + Architecture Agency samt vid ett flertal arkitektkontor. Hon har haft både rådgivande och ledande roll i uppdrag inom offentliga institutioner, bland annat som utställningschef på Arkitekturmuseet i Stockholm och projektledare för projekt inom Kulturförvaltningen, Göteborg Stad. Dessutom är hon en regelbundet publicerad skribent med mångårig erfarenhet av engagemang i ett flertal EU-finansierade forskningsprojekt och internationella nätverk.

Ana Betancour tillträder som rektor för Arkitekthögskolan vid Umeå universitet på 20 procent från och med den 1 november 2014. Den 1 januari 2015 går hon in med full styrka för att arbeta heltid på högskolan.

– Ana Betancour har en stor bredd, ett tvärvetenskapligt arbetssätt och jobbar med nya möjligheter inom arkitektur och arkitekturutbildning på ett sätt som passar väl in i Umeå universitets profil. Hennes erfarenheter, kunskap, kontaktnät och nytänkande kring arkitekturens roll och möjligheter kommer att bli väldigt betydelsefulla. Jag ser fram emot Anas tillträde som Arkitekthögskolans nya rektor, säger Lena Gustafsson, rektor vid Umeå universitet.

Fotograf: Jonte Wentzel

För ytterligare information, kontakta gärna:

Ana BetancourTelefon: 070-7123749
E-post: anabe@chalmers.se

Lena Gustafsson, rektor vid Umeå universitetTelefon: 073-079 42 91
E-post: lena.gustafsson@adm.umu.se

Åsa Rasmuson-Lestander, dekan vid den teknisk-naturvetenskapliga fakultetenTelefon: 070-282 25 49
E-post: rasmuson@molbiol.umu.se

Redaktör: Karin Wikman