"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2005-05-13

Ny utställning öppnar den 29 maj på Bildmuseet

NYHET Världsbilder, levnadsöden, berättelser och minnen utforskas i Veli Granös och Tuovi Hippeläinens gemensamma utställning "Rien – är det allt?" som visas från den 29 maj till och med den 28 augusti.

De två framstående finska konstnärerna Veli Granö och Tuovi Hippeläinen presenteras på Bildmuseet i sommar. I sina arbeten intresserar de sig för hur vi konstruerar vår verklighet, hur värderingar och föreställningar om världen blir till. Alternativa eller oortodoxa världsbilder är gärna i fokus. Ofta är även minnet ett viktigt tema, särskilt hur ett kollektivt minne eller historieskrivning konfronteras med individuella hågkomster.

Utställningen fyller hela museets övre plan med modelltåg, aurafotografier, en sjöbrygga och en liten biograf. 

Installationen "Öar'" av Veli Granö, ett modelltåg utrustat med videokameror, är i centrum för hela utställningen. Tåget kör på en cirkelformad bana sammanlänkad till flera miniatyrlandskap, en modelljärnväg som tar hela utrymmet i en av hallarna. I banans mitt finns en biograf med ett par sittplatser där bilder från tåget visas i realtid. I högtalarna återges berättelser av äldre människor som minns stränga vintrar och umbäranden från en tid som flytt.

Hur olika världsbilder kan vara påvisar Arja Elovirta i en av utställningskatalogens texter med ett drastiskt exempel: ”Trots att färden är gemensam, upplever var och en den på sitt sätt, betraktar den ur sitt eget perspektiv. Den 14 juli 1789 när franska revolutionen redan var i full gång skrev Ludwig XIV ett enda ord i sin dagbok: rien (ingenting). Jaktutflykten i Versailleparken hade slutat utan byte. Samtidigt hade det rasande tumultet på Paris gator redan börjat undergräva suveräniteten hos kungens subjekt och förstöra strukturen i hans välde”.

Totalt omfattar presentationen ett tjugotal verk, främst fotografier, videor och installationer. Utställningen ingår i projektet 'Visual Community Network', ett samarbete mellan konsthallar/museer i europeiska fem länder. Förutom Bildmuseet ingår Baltic The Centre for Contemporary Art i Gateshead, England; Bergen Kunstmuseum i Norge; Nederlands fotomuseum i Rotterdam samt Porin Taidemuseo i Pori, Finland.

Projektet finansieras genom EUs Kultur 2000-program och har en egen hemsida: www.visualcommunitynetwork.com

En rikt illustrerad katalog ingår i utställningen, med texter av Kari Yli-Annala, Arja Elovirta, Hannele Kolsio, Harri Kalha och Juhani Vähämäki. Utställningen visas med stöd av Kulturfonden för Sverige & Finland och FRAME (Finnish Fund for Art Exchange).

En internationell konferens med temat ”Urbana perspektiv – om urbanisering och urban kultur” anordnas i anslutning till öppnandet av utställningen, och sker i samarbete med Centrum för regionalvetenskap vid Umeå universitet www.cerum.umu.se

Konferensen äger rum 30–31 maj. Mer information finns på: www.bildmuseet.umu.se/proj.html

Media hälsas välkommen till pressvisning på Bildmuseet torsdag 26 maj klockan 10.00. Konstnärerna Veli Granö och Tuovi Hippeläinen medverkar.

Pressmeddelandet: www.bildmuseet.umu.se/pressinfo-rien.html

Pressbilder: www.bildmuseet.umu.se/pressbild_rien.html

Pressmeddelande på engelska: www.bildmuseet.umu.se/pressrelease-rien.html

Kontaktperson:

Monica von Stedingk, Informationsansvarig, Bildmuseet090–786 56 08
monica.von.stedingk@bildmuseet.umu.se

Öppettider:

Tisdag–lördag 12–16, söndag 12–17, måndagar stängt
Kaféet är öppet lördagar 12–16, söndagar 12–17

Alltid fri entré på Bildmuseet

Redaktör: Carina Dahlberg