Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2015-06-01

Nya perspektiv på design som förändrar världen

NYHET I början av juni firar en av världens högst rankade skolor i industridesign, Designhögskolan vid Umeå universitet, årets avgångsstudenter med en utställning och presentationer av studenternas examensprojekt. Missa inte chansen att ta del av det mest spännande som designsverige har att erbjuda.

Hur kan man utveckla en effektivare bröstpump för mödrar till för tidigt födda barn? Hur skulle fordon se ut i en framtid där bilkörning har blivit olaglig? Kan man utveckla en skogsmaskin som bidrar till en effektiv och precis återplantering av skog? Tänk om man kunde fånga in lukter och sedan låta dem vara ett sätt att bevara minnen? Dessa frågor, och många andra, har Designhögskolans studenter föreslagit lösningar till med hjälp av innovativ design. Resultatet från deras arbeten visas under Designhögskolans examensutställning, UID’15, som i år har temat ”Shifting Perspectives”.

– Under UID’15 kommer årets examensprojekt att presenteras muntligt och i form av 3D-modeller och digitala visualiseringar. Dessutom kommer material från utställningen att finnas tillgängligt digitalt via vår webb, berättar Maria Göransdotter, prefekt vid Designhögskolan.

Den 3–4 juni visar Designhögskolans avgångstudenter upp sina examensarbeten för designbranschen, företagsrepresentanter och journalister under UID’15 Design Talks and Degree Show. Inbjudna keynote speakers är Daniela Bohlinger, ansvarig för hållbarhetsfrågor vid BMW och Francis Bitonti, banbrytande New York-baserad designer som bland annat utvecklat 3D-utskrivna textilier. Veckan därefter, 8–12 juni, öppnas utställningen för allmänheten.
– Våra studenter skolas i att ständigt vända och vrida på det vi tar för givet, ständigt fråga sig – går detta att göra på ett bättre sätt? Resultaten av deras arbeten är inspirerande, och jag hoppas att så många som möjligt passar på att se dem, säger Maria Göransdotter.

Designhögskolans examensutställning har under de senaste åren etablerats som en mötesplats där industridesignbranschen kan diskutera vartåt designfältet rör sig. Svenska och internationella representanter från bland andra BMW Design, Škoda, LKAB, Atlas Copco, Toyota Motor Europe, Electrolux, Komatsu Forest och Volkswagen samlas i Umeå för att knyta kontakter med varandra och med sina framtida kollegor: Designhögskolans studenter.

– För våra studenter är detta också ett fantastiskt tillfälle att ta klivet ut i arbetslivet. Det är roligt att se att många av dem får anställningserbjudanden på stående fot efter att de visat upp sina styrkor som designer under eventet och utställningen. avslutar Maria Göransdotter.

Läs mer om Francis Bitonti
Läs mer om Daniela Bohlinger

Läs mer om årets examensprojekt

Fakta Designhögskolan

Designhögskolan utbildar i bland annat transportdesign, avancerad produktdesign och interaktionsdesign. Skolan har ca 140 helårsstudenter från ett trettiotal nationer. Skolan har de senaste tre åren rankats som den främsta designskolan i Europa, Nord- och Sydamerika av organisationen Red Dot. Den    vann pris som världens bästa utbildning i industridesign vid International Design Excellence Awards, IDEA, 2013, och har tre gånger varit med på Business Week’s lista över världens 30 bästa designutbildningar.

För mer information, kontakta gärna:

Elin Andersson, kommunikatör, DesignhögskolanTelefon: 090-786 90 31
E-post: elin.andersson@umu.se

Högupplöst foto för nedladdning

Bildtext: För tidigt födda barn kan ofta inte amma själva, och det kan vara på psykiskt och fysiskt påfrestande för mamman att pumpa ut bröstmjölk åt dem. Aaron Wansch, masterprogrammet i avancerad produktdesign, har samarbetat med barnmorskor och andra experter vid Västerbottens läns landsting för att ta fram en ny typ av bröstpump för mödrar till för tidigt födda barn.

Högupplöst foto för nedladdning

Bildtext: Luktsinnet kan snabbt göra oss påminda om tidigare händelser. Yui Komatsu, masterprogrammet i interaktionsdesign, har i sitt projekt tagit fram ett sätt att bevara luktminnen för framtiden.

Redaktör: Anna-Lena Lindskog