"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2013-02-08

Nyfikna gymnasieelever fick veta mer om utbildningarna

Vimmel i Lindellhallen - rekordmånga ungdomar besökte årets Informationsdag.

"Jag har funderat mycket över vad jag ska plugga"

Intresset för naturvetenskap och teknik var mycket stort när 3 000 gymnasieelever från Sundsvall och norrut i torsdags besökte Umeå universitets Informationsdag.
– Jag har funderat väldigt mycket över vad jag ska plugga. I dag har jag fått veta mer om vad programmen innebär, säger Frida Erlöv, som läser in naturvetenskapliga gymnasieämnen på basåret och funderar på en utbildning inom miljöområdet.

Bild: Studievägledare Lars-Daniel Öhman förklarar vilka yrken som är möjliga för en matematiker eller en fysiker för ett par elever. Det är inte lika självklart som om man studerar till ingenjör.

Kön ringlar uppför trappan och det förväntansfulla sorlet bland ungdomarna i aula Nordica tilltar. Aulan fylls till sista plats. Informationsdagen drar i gång med inledande pass om vad ett universitet är och hur det egentligen är att plugga. Därefter går eleverna i lämmeltåg vidare till Lindellhallen och samhällsvetarhuset för olika prova på-aktiviteter och valfria informationspass i klassrum om universitetets utbildningar. ”Civilingenjör – din framtid?” var ett av passen som elever intresserade av naturvetenskap och teknik kunde välja bland.Att välja utbildning är inte lätt. I korridoren ovanför Universitetsbiblioteket trängdes många elever för att vid bokbord få ställa frågor till programansvariga, studenter och studievägledare för de naturvetenskapliga och tekniska programmen.
Frågor och svar Mette Harder, programansvarig för arkitektprogrammet, tycker att det är roligt att så många elever är nyfikna på yrket och kommer fram och ställer frågor.
Bild: Danska Mette Harder är programansvarig på arkitektprogrammet. Hon har med sig modellbyggen och en skissbok för att visa hur studenterna på programmet arbetar praktiskt.

– Jag får mycket blandade frågor. Allt från behörighet, utbildningens innehåll och arbetsmarknad till hur man jobbar med sina idéer i modeller och skisser. Jag har med mig en bok där jag kan visa några exempel på det. Studievägledaren för kandidatprogrammet i fysik och tillämpad matematik, Lars-Daniel Öhman kör en mer offensiv stil.– Intresset är ganska litet, så jag väntar inte på frågor utan berättar för de som stannar till! Jag förklarar för eleverna vad man kan bli när man studerar ett kandidatprogram i matematik och varför man ska välja detta och inte ett ingenjörsprogram. Vi har en speciell målgrupp. Det är elever som är särskilt intresserade av matematik eller fysik.Kandidatprogrammet i fysik och tillämpad fysik har de senaste åren utgjort en stabil men ganska liten klass. Studiegrupperna var större förut, men har krympt i takt med att det skapats fler och fler ingenjörsprogram.
Glass av flytande kväveI Lindellhallen pågick hela dagen olika prova på-aktiviteter, allt från armbrytning med elitidrottare vid idrottshögskolan och göra egna tandproteser med tandläkarstudenter till att testa sitt luktsinne tillsammans med kostvetare.
Bild: Den medievane fysikern Patrik Norqvist berättar för en reporter på TV4 hur viktigt det är att väcka nyfikenheten hos ungdomar, ett sätt kan vara med roliga fysikexperiment.

På plats är också fysikern Patrik Norqvist som står och rör ihop glassmet. Han gör mjukglass genom att blanda ner flytande kväve i smeten.– De första 50 portionerna som jag serverade med sex olika sorters strössel har haft strykande åtgång! säger han belåtet.På bordet finns ett tiotal andra roliga och häpnadsväckande fysikexperiment som intresserade elever får testa. – Jag vill underhålla ungdomarna, men även väcka nyfikenheten att vilja lära sig förstå varför det fungerade som det gjorde. Det är ju fysik. Naturligtvis vill jag också få fler folk att börja läsa fysik, säger Patrik Norqvist.
KemishowI andra änden av Lindellhallen showar kemiforskarna Fredrik Almqvist och Magnus Wolf-Watz. De vill locka elever att söka kandidatprogrammet i Life Science. – Vi kör bland annat det klassiska kolsyreistricket. När kolsyreis, alltså frusen koldioxid, släpps ner i hett vatten frigörs snabbt koldioxidgas. Det bubblar och ryker, förklarar Magnus Wolf-Watz.En stor skara har samlats omkring dem och betraktar imponerade de skummande experimenten. ”Coolt”, säger ett gäng ungdomar innan de drar vidare.
Kemisten Magnus Wolf-Watz utför det klassiska kolsyra i vatten-tricket och publiken kollar in vad som händer.
När man häller kaliumjodid till en blandning av väteperoxid och diskmedel bubblar det över rejält! Det som händer är att syrgas och vatten bildas, förklarar professor Fredrik Almqvist.

Vad har du för framtidsplaner?

Anton Bergqvist, naturprogrammet på Midgårdsskolan, Umeå:– Något med högskole- eller civilingenjör. Jag är intresserad av fysik.Matte är inte min grej, och jag har hört att det är mer matte på civilingenjör.Går naturprogrammet nu och funderar på att söka i höst, men det beror också på när alla de man känner ska börja. Jag väljer kanske Umeå, Stockholm eller Göteborg och
el- eller maskinteknik. Jag tänkte energi, men efter jag har informerat mig om det så känns det inte lika intressant.

Pontus Nordin, naturprogrammet på Minervaskolan, Umeå:
– Jag har inga särskilda planer, men ska jag läsa blir det nog något inom naturvetenskap eller teknik. Det är därför jag är här i dag – för att ta reda på mer. Kollar runt mest. Civilingenjör i teknisk fysik, det verkar intressant.

Frida Erlöv, basåret, Umeå universitet:
– Oj, vad har jag för framtidsplaner? Vet inte, något åt miljöhållet kanske eller biologi. Jag står och väljer mellan ett kandidatprogram och ett civilingenjörsprogram.Jag kommer från Skåne och går basåret just nu. Gick samhällsvetenskapligt program med inriktning mot miljö och internationell politik på gymnasiet. I dag får jag veta lite mer om vad utbildningarna innebär. Jag trivs i Umeå, men det är lite långt hemifrån. Kanske väljer jag en universitetsstad lite längre söderut.

Sandra Persson, naturprogrammet på Minervaskolan, Umeå:– Ja, jag har börjat fundera lite, men jag har inte bestämt mig. Först skulle jag vilja se lite av världen och vill åka som au-pair ett år till USA eller Nya Zeeland.Det kanske ger mig lite nya synvinklar. Jag funderar på civilingenjör i industriell ekonomi eller civilekonom. Plugga i Umeå? Det håller jag öppet, inte nödvändigtvis.
Utbytesstudier skulle vara kul.

Text: Ingrid Söderbergh
Foto: Anna-Lena Lindskog

Redaktör: Anna-Lena Lindskog