"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2025-04-17

Nytt användarvänlig dataformat i SwedPop-portalen

NYHET Nu blir det enklare att använda data från infrastrukturen SwedPop där historiska befolkningsdata från sex stora befolkningsdatabaser samlas.


Med det nya formatet hoppas vi att forskarna snabbare ska kunna komma igång med sina analyser

Infrastrukturen Swedpop samlar data från sex olika nationella databaser för att tillgängliggöra historiska befolkningsdata för forskare. Nu lanseras ett nytt outputformat för den data som laddas ner från Swedpop. Det tidigare IDS-formatet (Intermediate data structure) kompletteras med ett nytt som mer liknar en tabell, ett format som fler har vana att arbeta med. Förändringen gör det enklare att importera data i olika analysprogram så som R, Stata, SAS och SPSS.
 
– Tidigare har det krävts en del bearbetning innan materialet varit möjligt att använda men med det nya formatet hoppas vi att forskarna snabbare ska kunna komma igång med sina analyser, säger Annika Westberg utredare vid CEDAR – Enheten för demografi och åldrandeforskning.

Bytet av format görs för att öka tillgängligheten på den data som finns i portalen. Det tidigare formatet användes för att göra det möjligt att på ett enkelt sätt samordna data från olika databaser, vilket är en viktig förutsättning för att SwedPop ska fungera. Det behöver anpassas för att kunna läggas in i vanliga analysprogram vilket kan upplevas krångligt för användaren. Så med det nya formatet ökar tillgängligheten och man hoppas att fler därmed ska använda infrastrukturens omfattande data.

 – Tillgången till det nya formatet kommer att göra det enklare för forskare att använda data i SwedPop och det kommer förhoppningsvis också att öka användandet av infrastrukturer, fortsätter Annika.

Nyfiken på att testa?

Besök SwedPops hemsida

CEDAR

CEDAR är en tvärvetenskaplig forskningsmiljö med befolkningsdatabaser lämpade för demografisk forskning.

SwedPop är en nationell infrastruktur som bygger samman data från sex av Sveriges viktigaste historiska befolkningsdatabaser; POPUM-POPLINK vid Demografiska Databasen, Umeå universitet, SEDD vid Centrum för ekonomisk demografi, Lunds universitet, SweCens vid Riksarkivet, Stockholm Roteman-databasen vid Stockholms stadsarkiv, Göteborgs befolkningspanel (GOPP) som utvecklats vid Institutionen för ekonomi och samhälle, Göteborgs universitet och Sveriges dödbok (SDI).