"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2018-04-26

Om att skilja sanning från lögn och fakta från värderingar

NYHET I anslutning till Umeå universitets temaår om demokrati och att det är val senare i år, gästade Ulrika Björkstén, chef för Sveriges radios vetenskapsredaktion, högre seminariet för historia och idéhistoria och talade under rubriken: ”Vetenskapsjournalistik i valtider”.

Christer Nordlund inledde och hälsade välkommen till historia och idéhistorias högre seminarium Foto: Per Melander

Ulrika Björkstén inledde med att berätta hur hon i en krönika utlovat sig själv ett nyårslöfte om att göra sitt bästa för att leva upp till rubriken ovan. Anledningen till det är som hon beskrev det att hennes arbete tar sin utgångspunkt i att Sveriges radio är ett kunskapsföretag. Och att uppgiften som nyhetsförmedlare med det som grund, står och faller med trovärdigheten i det man rapporterar.

Vidare beskrev hon hur arbetet på vetenskapsredaktionen just nu vilar på tre ben: att vistas vid och förmedla forskningens frontlinjer, den aktuella samhällsdebatten och forskarnas villkor, och att sedan sammantaget sätta allt detta i relevanta och begripliga sammanhang. Allt för att motverka tendensen med spridning av felaktiga och falska nyheter; som i förlängningen hotar minska förtroendet även för den seriösa journalistiken.

Ulrika Björkstén lyfte fram faktiskt.se som exempel på ett arbete som påbörjats i anslutning till att 2018 är ett valår. Det hela är ett branschgemensamt samarbete mellan Sveriges radio, Dagens nyheter, Svenska dagbladet, KIT och Sveriges television.

Ulrika Björkstén, chef för Sveriges radios vetenskapsredaktion Foto: Per Melander

På sin hemsida beskriver Faktiskt sitt syfte: ”… att bidra till en öppen, inkluderande och faktabaserad offentlig debatt. Genom att gå igenom faktaunderlaget bakom påståenden som påverkar vår verklighetsuppfattning arbetar vi för en källkritisk diskussion och en konstruktiv samhällsdebatt. Faktiskt ska också avslöja spridningen av konstruerade och påhittade nyheter och annat digitalt medieinnehåll som utger sig för att vara sanna.”

Vetenskapsradion producerar under året även politikersamtal och forskningspolitiska debatter under rubriken ”Vetenskapsradion om”: bland annat skolan, stress, åldrande och hur ett fossilfritt samhälle ska kunna uppnås.

Sammantaget går det att se hur det under detta valår 2018 finns en vilja och beredskap i de stora mediehusen att skärpa arbetet med att upprätthålla de journalistiska deviserna att rapporteringen ska vara sann och relevant. Återstår att se hur det lyckas.

Läs mer på faktiskt.se

Läs mer om Vetenskapsradion på sverigesradio.se

Redaktör: Per Melander