"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2018-01-15

Panelsamtal om samtyckeslagstiftning

NYHET I ljuset av #metoo anordnar Juridiska föreningen den 17 januari ett panelsamtal med bland andra Mari Heidenborg, justitieråd vid Högsta domstolen, om förslaget på en ny samtyckeslagstiftning.

Projektansvariga: Rozanna Sternad Fackel, Max Carlsson, Alexandra Johansson. Foto: Amanda Alwall.

– Vi valde det ämnet för att det är ett aktuellt område inom juridiken, där det kan komma att ske förändringar inom kort. Det är ett ämne som många hört talas om, oavsett om man är jurist eller inte, och som skapat en samhällsdebatt. Dessutom ville vi passa på då vi fått äran att ha ordförande för utredningen på plats, säger Rozanna Fackel, projektansvarig för Juristens dag 2018.

Varför är det viktigt att diskutera?
– Det är såklart alltid ett viktigt ämne som ytterst handlar om våra mänskliga rättigheter, kanske ännu viktigare nu i ljuset av #metoo och efterföljande upprop. Vi tycker också att det är viktigt att skapa en diskussion där den eventuellt nya samtyckeslagstiftningen får granskas från olika perspektiv, vilket är något vi tänkt vid valet av paneldeltagare.

”Kan komplettera juridiken”

Övriga medverkande är försvarsadvokat Johan Eriksson, målsägandebiträde Annelie Nilsson och Kajsa Henning Mäki, tidigare åklagare och nu adjunkt vid juridiska institutionen. Samtalet är en del av Juristens dag som pågår den 17-18 januari. En annan programpunkt som arrangörerna vill uppmärksamma är föreläsningen med Rickard L Sjöberg. Han är överläkare och docent i medicinsk psykologi och neurokirurgi och slog larm om den så kallade Kevinutredningen. Tipset ledde till SVT:s dokumentärserie om fallet och till att förundersökningen öppnats igen.
–  Rickard är den enda av våra gästföreläsare som alltså inte är jurist. Vi tycker att det är både viktigt och intressant att lyfta ämnen som på ett eller annat sätt kan komplettera juridiken. Rickards föredrag: "Efter den senaste tidens rättsskandaler: Dags för en svensk Daubertstandard?" kommer behandla ett sådant ämne, säger Rozanna Fackel.

Hur mycket jobb är det för er nu?
– Det är ganska mycket att knyta ihop såhär dagarna innan, men vi har enormt bra hjälp från våra arbetsgrupper som vi aldrig hade klarat oss utan.

Mer information om Juristens dag hittar ni här: www.juristensdag.se

Redaktör: Sofia Strömgren