"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2016-03-23

Påsken eggar vårt äggätande

NYHET Ägget är ett superlivsmedel och i västvärlden en självklarhet på påskbuffén. Visste du att det äts hela 2 000 ton ägg i Sverige under påskveckan? Det är dubbelt så mycket som under en vanlig vecka. Under själva påskafton går det åt upp till sex miljoner ägg i timmen.

Att ägg förknippas med påskhelgen har en historisk förklaring. Det hänger ihop med att hönsen, genetiskt och med liten tillgång till foder, hade uppehåll i äggproduktionen under vintern. Produktionen kom igång igen ungefär lagom till fastan, men eftersom man inte åt ägg under fastan skapades ett äggöverskott till påsken. Dagens avelstammar av höns kan dock lägga ägg året runt.

Värphönsen lever under goda förhållanden eftersom Sverige har världens mest ambitiösa djurskyddslagstiftning. Den bygger på att djuren i så stor utsträckning som möjligt ska kunna få utlopp för sina naturliga beteenden. I Sverige har alla värphöns tillgång till sittpinne, rede och ströbad, vilket är minimikravet för god djurvälfärd. 60 procent av hönsen i Sverige går fritt i stora stallar – övriga bor i moderna burar anpassade efter hönans naturliga beteende och behov.

Ekologiska ägg betyder att hönorna har en yta motsvarande max sju hönor per tillgänglig yta kvadratmeter att röra sig på. De ska utfodras med ekologiskt foder och ha tillgång till utevistelse under vegetationsperioden, det vill säga från maj till oktober. De har under vintern tillgång till vinterträdgård som är berikad med till exempel höbalar. Lantbrukaren och packeriet är kontrollerat och godkänt av Krav.

Bäst-före-dag för ett ägg är 28 dagar efter värpdatum. Unga hönor värper små ägg och äldre hönor värper större ägg. Äggskalet består i huvudsak av kalk. Det behövs lika mycket kalk till ett stort äggskal som till ett litet och därför är stora ägg skörare i skalet.  Foto: Wikimedia

Ägg är bland det nyttigaste man kan äta och innehåller nästan alla näringsämnen som vi människor behöver för att växa och må bra. Förutom fullgoda proteiner och viktiga fettsyror finns merparten av alla vitaminer, mineraler och antioxidanter i ägg. Det enda som saknas i ägg är vitamin C och kolhydrater. De svenska äggen är fria från salmonella (men mer än 20 procent av alla ägg inom EU bär på salmonella av den sort som kan orsaka allvarlig magsjukdom).

Ägget går att använda på så otroligt många sätt i matlagning och bakning. Så visst är detta fantastiska livsmedel värt att fira lite extra på Äggets dag som infaller den 9 oktober.

Testa hur färskt ägget är

Vill du veta hur färskt ägget är, kan du göra ett enkelt test. Lägg ägget i rikligt med vatten. Pinfärska ägg ligger kvar på botten, ett ägg som är drygt en vecka gammalt börjar resa sig upp ett äldre ägg ställer sig i givakt och flyter upp till ytan.

Lektips i påsk:

Om man inte vill måla ägg med kritor eller vattenfärger kan man till exempel ge skalet en gulaktig färg om ägget kokas tillsammans med lökskal. Foto: Wikimedia

Man kan göra mycket pyssel med ägg, måla dem eller till exempel sticka hål  på äggen och blåsa ur innehållet, vilket gör dem så lätta att de kan hängas upp i ett påskris.

Äggpickningsturnering

Leken går ut på att knacka/picka toppen av sitt oskalade ägg mot motståndarens. Äggen brukar vara färgade eller målade för att lättare kunna identifieras. Den som längst lyckas undvika en skada på ägget vinner.

Äggrullning

Det är en tävlingslek för två eller flera deltagare. Leken finns i olika varianter och går ut på att rulla ägg nedför en vinklad planka eller en backe och antingen rulla längst eller träffa andras ägg. Äggen bör vara hårdkokta för att inte innehållet ska rinna ut och märkta eller målade för att underlätta identifieringen. Äggrullning har anor från 1550-talet.

Källor:https://sv.wikipedia.org/wiki/P%C3%A5sk%C3%A4gg
http://www.svenskaagg.se/

Redaktör: Ingrid Söderbergh