"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2013-07-08

Populärvetenskaplig pristagare

NYHET Baltics samverkanspris med populärvetenskaplig inriktning delas ut för värdefulla insatser inom det populärvetenskapliga området. Prissumman är på 100 000 kr. Annelie Bränström Öhman, professor i litteraturvetenskap vid Umeå universitet, prisas för sitt engagemang för folk- och fortbildning, och för sitt författarskap.

Hur känns det?
– Helt fantastiskt. Jag känner mig väldigt hedrad och stolt över att få priset!

Du får priset bland annat för ditt engagemang för folk- och fortbildning. Vad gör att du brinner för det?
– Med min arbetarklassbakgrund har jag vuxit upp med ”bildning” som ett verkligt honnörsord, som en glädje och som en demokratisk rättighet värd att slåss för. Folkbildning, precis som fortbildning, är på samma vis självklart — och angeläget! — i det intellektuella uppdrag som jag alltid har sett som en del i mitt arbete som forskare och lärare.

Du uppmärksammas också för att du utvecklat ett omfattande populärvetenskapligt författarskap. Vad ger det dig som forskare?

– Det ger mig möjligheten att få delta i ett större och mer mångröstat samtal än det som förs i de akademiska rummen. Men också en möjlighet att utvecklas som skribent och som pedagog.

Vad är aktuellt i ditt arbete just nu?

– Det är mycket Sara Lidman just nu! Jag håller på att färdigställa en utgåva av Lidmans författardagböcker från Missenträsk från åren 1975—1985, alltså den period när hon skrev de första fem romanerna i Jernbanan. Boken kommer ut på Bonniers under 2014.

Du har ett forskningssamarbete med konstnären Maria Sundström som ska resultera i en installation om Sara Lidmans dagböcker. Det låter spännande. Berätta lite mer!

– Ja, det är en riktigt spännande del av projektet med Lidmans författardagböcker. Idén uppstod ur mitt och Marias gemensamma intresse för arkiv som kunskapsform och konstnärligt rum. Och Forskningsarkivets Sara Lidman-arkiv är en verklig guldgruva! I installationen (som vi gör i samarbete med HUMlab X och Forskningsarkivet) kommer vi förutom dagbokstexter, manuskript och fotografiska bilder även att arbeta med Lidmans egna röstinspelningar av olika partier ur romansviten Jernbanan och intervjuer med människor som lever sina liv med eller genom högläsning av Saras Lidmans böcker. Vi har så många idéer kring det här att vi nu planerar för en fortsättning i ett större konstnärligt/vetenskaplig forskningsprojekt.

Redaktör: Anette Olofsson