"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2023-04-20 Uppdaterad: 2023-04-21, 09:07

Premiär för filmen Chemistry of Life på Curiosum

NYHET Fredag 28 april bjuder Curiosum in allmänheten till premiär av en ny, banbrytande produktion i domteatern: "Chemistry of Life – en osynlig inre värld".

Text: Eva Lönn

Filmen ger en unik inblick i den fascinerande molekylära världen som utgör grunden för allt liv på jorden. "Chemistry of Life" är den tredje filmen som produceras inom WISDOME-projektet av Norrköpings Visualiseringscenter C, och ger oss svaren på dessa frågor genom att visa hur forskare använder sig av avancerad teknik och metoder för att studera livets minsta byggstenar.

Madelen Bodin, föreståndare på Curiosum, är entusiastisk inför premiären av "Chemistry of Life – en osynlig inre värld”.

– Vi är väldigt glada över att kunna presentera en alldeles ny produktion för domteatern från WISDOME. Chemistry of Life hade premiär på Visualiseringscenter i Norrköping för en månad sedan, men har inte visats någon annanstans ännu. Det är en fantastisk film som visar vårt inre liv på helt nytt sätt och det kommer att bli en riktigt fin upplevelse.

Avancerade visualiseringar

Genom att använda avancerade vetenskapliga visualiseringar tar "Chemistry of Life" oss med på en resa in i den dynamiska, molekylära värld vi alla bär inom oss. Filmen utforskar mitokondrierna, cellernas kraftverk, och lär oss om de kemiska processerna i våra celler som sammankopplar oss med alla andra livsformer på jorden. Men hur vet vi allt detta? Hur utforskar vi det som utgörs av några få atomer?

– Filmen har tagits fram från resultat av forskning kring biokemiska processer i samarbete med forskare och specialist i biomedicinsk animering. I filmen får vi veta mer om hur forskningen går till när det gäller att undersöka den för ögat osynliga värld som finns inom oss. Det är fascinerande berättelser vi får uppleva, säger Madelen Bodin.

Fem domteatrar byggs

Filmen ingår i WISDOME-konceptet, där domteatrar byggs på fem ställen i Sverige för att kunna uppleva vetenskap i immersiva, spektakulära miljöer. Förutom de två som står färdiga, på Curiosum i Umeå och Visualiseringscenter i Norrköping, så står Malmö Museum, Universeum i Göteborg och Tekniska Museet i Stockholm i tur att inviga sina respektive domteatrar under 2023. Genom detta samarbete vill Curiosum och partnerna inom WISDOME öka intresset för vetenskap och teknik och inspirera nästa generation av forskare och innovatörer.

Produktionen av "Chemistry of Life" har möjliggjorts genom stöd från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, och representerar ytterligare ett steg framåt i WISDOME-projektets strävan att öka förståelsen och intresset för vetenskap genom inspirerande och pedagogiska domproduktioner.

Filmen kommer att visas på Curiosum under hela helgen den 29 april–1 maj och därefter finnas med i Curiosum repertoar av domproduktioner. För mer information om filmen, biljetter och visningstider, besök Curiosums hemsida.

Kontaktpersoner

Eva Lönn
Kommunikatör
E-post
E-post
Telefon
073-064 77 50
Madelen Bodin
Universitetslektor
E-post
E-post
Telefon
090-786 96 18