"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2010-12-07

Prestigefyllda designpriser till Umeåstudenter

NYHET John Ju Seok Lee, student på masterprogrammet i avancerad produktdesign och Anna-Karin Bergkvist, som avslutade samma utbildning i våras, har belönats med ett av världens mest prestigefyllda designpriser – Red dot award.

John Ju Seok Lee och Anna-Karin Bergkvist är två av totalt 180 personer som tagit emot utmärkelsen. Över 3000 bidrag från 55 olika länder deltog i tävlingen.

John Ju Seok Lee belönas i kategorin mobilitet för sitt koncept Halycon, som är en innovativ lösning för att förebygga cancer hos brandmän. Konceptet består av en husvagn där brandmän kan rengöra och förvara kläder och utrustning som utsatts för cancerframkallande partiklar. Husvagnen kan också användas utanför brandplatsen för vila och ombyte. Halcyon stoppar omedelbart spridning av partiklarna genom att isolera och rengöra förorenad utrustning utan vare sig vatten eller tvättmedel. Detta görs genom att integrera tre tekniker: en negativ jongenerator, ett högeffektivt partikelfilter (HEPA-filter), och ett system för lufttvätt. Syftet är att förebygga föroreningar, utbredning och inandning av cancerogena och farliga partiklar vid bränder. Tekniken tar bort minst 99,97 % av de luftburna partiklarna, dödar 99,9 % av bakterierna och avlägsnar samtidigt lukt.

John Ju Seok Lee, som nyligen avslutade en praktikplats på Nokia i Finland, är för närvarande på en ny praktikplats på Lunar Design i San Francisco, USA.
Läs mer om projektet på Red dot awards hemsida

Anna-Karin Bergkvist belönas i kategorin ”grön” för sitt koncept för en framtida miljövänlig robot för skogsplantering. Hennes utgångspunkt har varit att skapa en maskin för år 2030. Skogsbruket förändras och i stora delar av Europa sker redan plantering i befintlig skog för att bevara biodiversiteten. Om detta inte ska utföras för hand krävs en liten och smidig maskin. Med hopfälld arm är Anna-Karin Bergkvists maskin inte mer än 2 meter lång och 1,5 meter hög. Dessutom är den utrustad med ben. Ju mindre maskinen är desto mindre blir dess miljöpåverkan. Benen gör att trycket jämnas ut så att det blir mindre markskador och den kan ta sig fram mellan träd och stenar. Tanken är att roboten ska drivas av en modern ångmotor, och att spillmaterial från skogsbruket, till exempel träflis eller pellets, ska fungera som bränsle. Dessutom har maskinen ett hydrauliksystem som använder sig av vatten istället för olja. Projektet är utfört i samarbete med Husqvarna.
Anna-Karin Bergkvist tilldelades i våras designpriset Guldmyran.Läs mer om projektet på Red dot awards hemsida

Pressbilder

http://www.teknat.umu.se/om-fakulteten/aktuellt/pressbilder/

För ytterligare information, kontakta gärna:

Thomas Degn, programansvarig för masterprogrammet i avancerad produktdesign Telefon: 070-684 64 09
E-post: thomas.degn@dh.umu.se
www.dh.umu.se/advancedproductdesignwww.dh.umu.se

Redaktör: Karin Wikman