"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2004-12-09

Samarbete mellan Umeå universitet och GE Healthcare i Umeå

NYHET GE Healthcare i Umeå, f.d. Amersham Biosciences, tar ett nytt grepp när det gäller kompetensutveckling. Anställda inom företaget kommer att erbjudas möjlighet till fördjupning av sina kunskaper genom ett unikt samarbete med Umeå universitet.

Kompetensutvecklingsprogrammet kommer att ges i två omgångar under 2005 och 2006, med start i januari. Det finns också planer på en fortsättning. Utbildningen består av kurser i produktionsekonomi, produktionsteknik, ergonomi, statistik, projektledning och teknisk engelska. Deltagarna kommer att ha olika bakgrund, en del arbetar idag som montörer, andra är verksamma inom t.ex. produktionsteknik. Hälften av platserna per kurs är vikta för anställda vid GE Healthcare. Övriga platser kommer att erbjudas till anställda vid andra företag.

GE Healthcare utvecklar, tillverkar, marknadsför och säljer instrument och reagenser inom områdena separation, rening och hantering av biomolekyler. Utbildningen är anpassad efter företagets behov, men är också på många sätt generell för behoven inom tillverkande industri.– Vår bransch utvecklas ständigt och vi måste ligga i fronten när det gäller kompetensutveckling av våra medarbetare. Vi tror att universitetet har kompetens att tillföra som ytterligare kan stärka Umeåenhetens konkurrenskraft, säger Kenth Bergström, platschef för GE Healthcare.
– Inte långt från vårt campus har GE Healthcare sin imponerande anläggning för tillverkning av högspecialiserad forskningsapparatur. Det är mycket intressant för oss, med tanke på vår egen starka profil inom det biovetenskapliga området, säger Inge-Bert Täljedal, rektor vid Umeå universitet.

Med det här utbildningsavtalet påbörjar vi en organiserad samverkan som kan bli till stor glädje för båda parter. Det är också ett viktigt steg för att utveckla vårt samarbete med näringslivet i stort, något som jag hoppas och tror ska bidra till den regionala samhällsutvecklingen.

GE Healthcare medverkar i utbildningen via projekt proDesign, som är ett nationellt projekt finansierat av KK-stiftelsen. Syftet med projektet är att tillsammans med näringsliv och högskola utveckla och genomföra ”skräddarsydda” utbildningar för tillverkande företag inom industriell produktframtagning.

Enheten för näringsliv och samhälle vid Umeå universitet ansvarar för koordineringen av proDesign och kommer fortsättningsvis att sälja de platser på utbildningen som inte är vikta för anställda vid GE Healthcare.

För ytterligare information, kontakta:

Martin Burman, teknisk-naturvetenskapliga fakulteten, Umeå universitetTelefon: 090-786 54 78
E-post: martin.burman@bmg.umu.se

Mats Löfström, GE HealthcareTelefon: 090-15 02 17
E-post: mats.lofstrom@ge.com

Redaktör: Karin Wikman