NYHET
I år har Umeå universitet extra fokus på arktisk forskning, där en viktig del är samisk forskning. Måndagen den 6 februari firas den samiska nationaldagen, även på campus. I år är den dagen extra symbolladdad, eftersom det nu är hundra år sedan det första samiska landsmötet hölls i Tråante, det samiska namnet för Trondheim, 1917.
– Det här är en viktig dag för oss att uppmärksamma, framför allt för att samerna är Sveriges ursprungsbefolkning, men också för att Umeå universitet befinner sig på en plats som har stark anknytning till den samiska kulturen. Den arktiska forskning som bedrivs här har dessutom stor betydelse för livsbetingelserna i den här delen av världen, såväl kulturellt som ekonomiskt, men även ur ett naturvetenskapligt perspektiv, säger Hans Adolfsson, rektor vid Umeå universitet.
Elsa Laula Renberg från Dikanäs i Västerbotten var en av initiativtagarna till det samiska landsmötet, där samer krävde inflytande i frågor som berörde dem. Detta var en viktig historisk markering mot de nordiska kolonialmakterna. I Trondheim, platsen där det första landsmötet hölls, pågår firandet i en hel vecka. På samma sätt som för 100 år sedan kommer då många samer och andra intresserade att vallfärda dit. Men för den som stannar i Umeå ser Umeå universitet till att jubileumsdagen inte går spårlöst förbi.
Förutom att hissa samiska flaggor nationaldagen till ära bjuder Kultur på Campus in till en lunchkonsert med gruppen Stuoris ja Bálddonas, som blandar traditionell samisk jojk med blues.
Universitetsbiblioteket ställer fram samiska bordsflaggor vid entrén. Och på Humanisthusets gavel kommer en vepa, som illustrerar den samiska årstiden Gijrradálvvie (vårvintern) att hängas upp. Den är den första av åtta vepor, som alla ska illustrera de åtta samiska årstiderna och de fyra samiska språkområdena i Sverige.
Veporna har tagits fram av Vaartoe (Centrum för samisk forskning) tillsammans med Svenska samernas riksförbund, SSR, och Såhkie (Umeå sameförening). Det gör det möjligt att året om kunna se vepor som följer de samiska årstidernas växlingar på humanisthusets fasad, och även läsa hur man stavar till Umeå universitet på olika samiska språk.
Lena Maria Nilsson, forskningssamordnare på Arcum, Arktiskt centrum vid Umeå universitet, och vice ordförande i Umeå sameförening, är mycket nöjd med den ökade synligheten för samisk kultur vid Umeå universitet.
– Många studenter och anställda vid universitetet reflekterar nog aldrig över vad de tre instängda renarna i universitetets logga egentligen betyder. För 100 år sedan var campusängarna vinterbetesmark för renar från Rans sameby, vilket innebär att vi varje dag går på traditionell samisk mark – och jag blir jätteglad varje gång detta synliggörs, säger Lena Maria Nilsson.