"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2022-12-22

Vår satsning på socialt inkluderande samhällsplanering lanserad

NYHET Satsningen på socialt inkluderande samhällsplanering lanserades under hösten vid de årliga Samhällsbyggnadsdagarna. I år var konferensen i Piteå, och där deltog ett hundratal representanter som arbetar med samhällsplanerings- och samhällsbyggnadsfrågor i kommunal verksamhet i Norrbotten.

Text: Sofia Strömgren

– Extra spännande tycker jag det var att personer från så många olika kommuner och verksamhetsområden fanns representerade. Det visar verkligen på att hållbart samhällsbyggande är beroende av många olika aktörer, säger Magnus Bergmark, som är projektledare för kommunikationsprojektet.

God gestaltad livsmiljö

Samhällsbyggnadsdagarna är en årlig konferens som genomförs i samarbete mellan Länsstyrelsen Norrbotten och Norrbottens Kommuner. I år var temat ”God gestaltad livsmiljö” och strategier och planeringsprocesser för attraktiva och hållbara livsmiljöer i städer och landsbygder, presenterades och diskuterades. Det handlar bland annat om hur förutsättningar kan skapas för stärkt livsmedelsförsörjning, kulturens och friluftslivets värden och hur social hållbarhet vävs in i samhällsplaneringsarbetet. 

Det finns ett intresse av att använda forskningsbaserad kunskap

Vid konferensen lanserades också vår Formasfinansierade satsning kring socialt inkluderande samhällsplanering. Projektledaren Magnus Bergmark presenterade tillsammans med Benitha Eliasson och Catarina Lundqvist från Norrbottens Kommuner sammanhanget kring satsningen och gav exempel på vad som kommer att erbjudas framöver till förtroendevalda politiker och tjänstepersoner i Norrbottens 14 kommuner. 
– Samhällsbyggnadsdagarna var en välarrangerad och intressant tillställning. Det kändes bra både att få berätta om den samverkan som bedrivs mellan Umeå universitet och Norbottens Kommuner, och det var dessutom mycket intressant att få ta del av de andra föreläsarnas presentationer. I pausen fick vi en hel del frågor, vilket tyder på att det finns ett intresse av att använda forskningsbaserad kunskap, säger Magnus Bergmark.

Hållbara livsmiljöer för psykiskt funktionshindrade

Samhällsbyggnadsdagarna år 2022 genomfördes i Piteå den 5-6 oktober. Där fick deltagarna även ta del av professor Urban Markströms forskning om hållbara livsmiljöer för psykiskt funktionshindrade och hur en gemensam spelplan kan skapas över kompetens- och verksamhetsområden för att främja socialt hållbar samhällsplanering. 

En intervju med Urban Markström kan du ta del av här.