Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 20 aug, 2015

Sätt kvinnorna på kartan!

NYHET Projektet Umeås kvinnokarta består av fyra kvinnor, Kerstin Thörn, Ann Sigfridsson, Gunilla Nordenfors och Kerstin Norlander. Tillsammans har de samlat information om historiskt intressanta kvinnor i Umeå i hopp om att belysa de som varit med att forma staden och samhället men som inte alltid uppmärksammas. Stadsvandringen ”I kvinnornas spår” är en av delarna i projektet, och intresset är stort.

Det är en stor skara människor som samlats framför turistbyrån en solig onsdag i mitten på augusti. Ansvarig för dagens stadsvandring är Kerstin Norlander, forskare vid Umeå centrum för genusstudier och en av arrangörerna. Med sig har hon en liten högtalare, men för dagens grupp på 54 personer känns den något klen.

Första stoppet blir på Renmarkstorget, Kerstin berättar om hur stadsplaneringen gick till efter den stora branden i slutet på 1800-talet och vi lyssnare får en bild av hur livet i staden och de stora trähusen kan ha sett ut. Historien väver samman personporträtt och detaljbeskrivningar med en historisk skildring om hur livet för kvinnor tedde sig i början av 1900- talet.

Vi var tre personer från UCGS som tog oss ner på stan denna fina onsdagseftermiddag. Trots div. störande ljud av byggnadsarbete och traktorer så blev publiken fängslad av historierna som berörde allt från svårigheterna för kvinnor att vara företagare, hur systemet med läroverken inte kom att omfatta kvinnor, till kampen för rösträtt och inflytande i politiken.

För den som vill veta mer eller själv önskar gå på stadsvandringen ”I kvinnornas spår” finns datum och tider på ABF webbsida:

ABF

Redaktör: Emma Skog