"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2023-08-27 Uppdaterad: 2023-09-06, 16:39

Rena rama cirkusen när SciLifeLab Site Umeå firar!

NYHET SciLifeLab – en stor statlig satsning på nationell forskningsinfrastruktur – har lanserat fyra nya sites över hela Sverige: Göteborg, Linköping, Lund och Umeå. Under hela detta år arrangerar varje site ett heldagsevenemang och nu har turen kommit till Site Umeå den 11 september.

Text: Ingrid Söderbergh

forskningsinfrastruktur är en avgörande faktor för att få finansiering till viktig forskning

– Det är dags att fira den betydande etableringen av forskningsinfrastruktur i Umeå! SciLifeLab-dagen är ett tillfälle för de 200 deltagarna att lära sig mer om vår forskningskapacitet och tekniskt stöd för life science. Man kommer att inspireras till nya samarbeten och nya metoder, säger Linda Sandblad, föreståndare för SciLifeLab site Umeå, UCMR PI och forskare på Institutionen för kemi vid Umeå universitet.

Behov av avancerade forskningsverktyg

Sedan starten har Umeå varit framgångsrik med att etablera nationella forskningsinfrastrukturer som så kallade SciLifeLab-noder. I dag består den nya SciLifeLab-organisationen av sex sajter över hela Sverige. Stockholm och Uppsala plus de fyra nya platserna som lanserades under 2022, varav Umeå är en. Sajterna är avgörande för att främja vetenskaplig forskning och ge tillgång till toppmodern forskningsinfrastruktur nationellt, samtidigt som de stärker samarbetet mellan svenska universitet.

På plats i Umeå erbjuder SciLifeLab tillgång till sju specialiserade service-plattformar: Genomics, Metabolomics, Imaging and Molecular structure, Chemical Biology, Drug Discovery, Diagnostics och Bioinformatics.

Tillgång till nationell forskningsinfrastruktur och ett brett nätverk öppnar också ytterligare möjligheter för Umeåforskare att uppnå forskningsresultat av högre kvalitet, internationell exponering och uppskattning.

– Tillgång till bästa tillgängliga forskningsinfrastruktur är en avgörande faktor för att få finansiering till viktig forskning, säger Linda Sandblad.

Brett program inom life science

Site Umeå SciLifeLab Day 11 september riktar sig till forskare från universitet, sjukvård och näringsliv och lyfter fram Umeås life science-forskning. Som ett spännande avbrott i det vetenskapliga programmet blir det också ett lite festligare framträdande av Nordcirkus.

Programmet innehåller presentationer om SciLifeLabs forskning, instrument vid teknikplattormerna och service, dataanalys och förvaltning, och erbjuder guidade visningar. Under lunchen kan deltagarna medan de äter en lätt måltid interagera och lära sig mer om de tre fokusområdena inom ScieLifeLab – så kallade "SciLifeLab Capabilities" där infrastrukturteknik och expertis kombineras: Planetary Biology (inklusive biologisk mångfaldsekologi och miljöforskning om vår planet) , Precision Medicine (brygga mellan labb och klinik och individuell hälsa), och Pandemic Laboratory Preparedness (för att lära av den tidigare pandemin och arbeta förebyggande i framtiden).

På eftermiddagen invigs SciLifeLab-sajten Umeå officiellt av SciLifeLabs direktör Olli Kallioniemi, professor vid Karolinska Institutet, och därefter lyfts Umeå universitets forskning fram genom kortare presentationer av nya SciLifeLab-gruppledare, DDLS- och WCMM-stipendiater.

– Bland annat kommer professor Niklas Arnberg, som tagit en ledande roll inom både laboratorieforskning och utåtriktad kommunikation om covid-19, att presentera sin grupps forskning, säger Linda Sandblad.

Hon fortsätter:

– Det här är verkligen ett bra tillfälle att träffas, prata och få nya idéer. Vi hoppas att alla forskare som är intresserade av life science kommer hit för att fira mångfalden av möjligheter som finns att bedriva forskning i världsklass i Umeå. Jag är ganska säker på att alla deltagare kommer att bli positivt överraskade!

Om SciLifeLab Day site Umeå

Tid: 11 september kl 8:30-17

Plats: Rotundan, Aula Nordica och andra lokaler vid Umeå universitets campus

Program 

För journalister: Journalister är välkomna att delta i evenemanget och följa med på guidade turer till infrastrukturer. Anmälan till turerna sker vid registreringsdisken framför Rotundan 8:30-10:00.

Pressfoton

https://mediabank-umu.qbank-mediaportal.se/selection/b7ed9a1c7946211ed4230812d3902ab6

Om SciLifeLab

Science for Life Laboratory, SciLifeLab, är en av regeringens stora satsningar på nationell forskningsinfrastruktur. Dess vision är att möjliggöra banbrytande, tvärvetenskaplig forskning inom molekylär livsvetenskap som annars inte skulle vara möjlig att bedriva i Sverige och att främja att forskningen leder till samhällsnytta.

SciLifeLab drivs av de fyra grundande universiteten, KI, KTH, Stockholms universitet och Uppsala universitet, samt via sajter vid lärosäten i hela Sverige för att stärka det nationella uppdraget.

SciLifeLabs nationella webbplats

SciLifeLabs infrastrukturer i Umeå

För mer information, kontakta gärna föreståndare eller coordinator:

Sara Sandin
Första forskningsingenjör
E-post
E-post
Telefon
090-786 92 42