"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2014-03-19

Shahzia Sikander / Parallax

NYHET På söndag 30 mars kl 14 öppnas utställningen "Shahzia Sikander / Parallax" på Bildmuseets sjätte våningsplan. Varmt välkommen till pressvisning på torsdag 27 mars kl 10:00.

Samtidigt presenteras också Per Enoksson / Skogen i mig som invigs samma datum utanför museibyggnaden.

Shahzia Sikanders videoinstallation Parallax består av hundratals små teckningar som animerats digitalt. Verket handlar om Hormuzsundet, om handel och sjöfart, och särskilt om olika stormaktsväldens dramatiska maktkamper i området genom historien. Animationen ackompanjeras av musik skapad av Du Yun i samarbete med lokala poeter från Sharjah.

I utställningen visas också elva målningar i varierande storlekar varav några är förlagor till videoverket. Tanken är att presentera upplevelsen av olika format. Storleksförskjutningarna kännetecknar både videoverket och målningar vilka känns som närbilder i ena stunden och i nästa som sedda ur ett fågelperspektiv.

Sikander tar det indisk-persiska miniatyrmåleriet som utgångspunkt för sitt arbete. Hon utmanar de strikta regler som omger miniatyrmåleriet och experimenterar med skala och med andra medier och format, som video, animation, väggmålning och samarbeten med andra konstnärer

Shahzia Sikander är född 1969 och utbildad vid National College of Arts i Lahore, Pakistan och Rhode Island School of Design. Hon har utvecklat ett helt nytt och kritiskt laddat förhållningssätt till miniatyrmåleriet samtidigt som hon använder kulturella och politiska gränser som en utgångspunkt för diskussion och intervention.

Detta är Shahzia Sikanders första utställning i Skandinavien. Till utställningen producerar Bildmuseet en katalog med nyskrivna texter och en intervju med konstnären.

Utställningen är producerad av Bildmuseet och visas mellan 30 mars och 18 maj 2014. Pressbilder kan laddas ner under utställningsperioden

För ytterligare information

Cecilia Andersson, intendent Bildmuseet
cecilia.andersson@bildmuseet.umu.se
090-786 6684

Redaktör: Helena Vejbrink