"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2019-01-15

Skåda total månförmörkelse på Umevatoriet

NYHET Tidigt på MÅNdag (!) morgon den 21 januari blir fullmånen rödfärgad då den går in bakom jordens skugga. Umevatoriet i Umeå håller öppet hus då och ger intresserade chansen att titta på månförmörkelsen i teleskop.

Text: Ingrid Söderbergh

År 2019 är extra underbart för de som gillar månen. Årets första fullmåne sammanfaller med en total månförmörkelse som är lite större än vanligt. Nästa gång vi får se en lika fin månförmörkelse blir först om nästan 10 år.

Samtidigt på morgonen pågår ett vackert möte mellan planeterna Venus och Jupiter. Venus har varit morgonstjärna under vintern 2018-19, men under januari börjar Jupiter ta över.

Månförmörkelsen kan ses överallt där månen syns över horisonten, om vädret är klart vill säga. Månen är som mest förmörkad mellan kl 05:41 och 06:44. Umevatoriet i Umeå håller öppet hus mellan klockan 5-7.30 för att ge allmänheten möjlighet att titta på skådespelet genom teleskop. Journalister är välkomna på besök. Umevatoriet bjuder på kaffe och smörgås så långt lagret räcker.

OBS! ENDAST VID KLART VÄDER!
Håll utkik på hemsidan www.umevatoriet.se då vi avvaktar väderprognos för måndagsmorgonen. Senast kl 12 på söndag meddelas om vi tror att vi har vädret med oss.

Mer fakta om månförmörkelsen

Text: Ingrid Söderbergh

För mer information, kontakta gärna:

Marianne Eik
Samordnare
E-post
E-post
Telefon
090-786 59 82