"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2025-05-20 Uppdaterad: 2025-05-21, 10:37

Slöjd, palt och pipor av sälg

NYHET Vid Umeå universitet finns ett rum där studenter från hela världen får lära sig mer om tidlösa hantverk, kulturhistoria och västerbottniska matvanor.

Text: Per Melander

Undervisningen sker i en avslappnad miljö, vilket gör att samtalen ofta blir öppna och personliga

Swedish Sloyd är en kvällskurs i träslöjd med fokus på täljning och traditionell västerbottnisk slöjdkultur berättar Magnus Wink, som är en av lärarna vid kursen som ges vid Umeå universitet och riktar sig till utbytesstudenter som läser olika program och kurser.

– Studenterna kommer från många olika länder och har ofta inte tidigare erfarenhet av slöjd. De väljer kursen för att få en inblick i svensk kultur och för att själva få prova på hantverk i en praktisk och kreativ miljö, säger Magnus Wink.

Han berättar vidare att man vill förmedla en bit av vårt kulturarv, särskilt kopplat till slöjd och hantverk. Genom att arbeta med händerna – tälja och forma trä – får studenterna en direkt upplevelse av slöjdens uttryck och betydelse.

– De får tillverka föremål som kniv, sked och krympburk, vilket gör att de både får prova praktiska tekniker och närma sig slöjdens kulturella och historiska sammanhang.

– Kursen är också en plats för möten mellan kulturer – vi uppmuntrar studenterna att reflektera över sitt eget kulturarv och en kväll delar de med sig genom korta presentationer, smaker eller små föremål hemifrån.

Vad brukar ni få för respons?

– Responsen är oftast väldigt positiv. För många är det första gången de provar slöjd i en praktisk kontext. De uppskattar möjligheten att jobba med material som trä, att använda traditionella verktyg och lära sig tekniker som är nya för dem.

– Flera beskriver det som både lärorikt och avkopplande – ett välkommet avbrott från mer teoretiska studier.

Avslutningsvis säger Magnus Wink att undervisningen sker i en avslappnad miljö, vilket gör att samtalen ofta blir öppna och personliga.

– Det skapas ett rum där studenter från olika delar av världen får chans att jämföra livserfarenheter och kulturella perspektiv. Genom hantverket blir det naturligt att prata om skillnader i uppväxt, landskap och traditioner.

Innan eftermiddagen ringde ut fick alla även ta del av den vårliga traditionen att tälja sälgpipor under överinseende av Niklas Wahlström, en av lärarna vid kursen.