"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Joachim Sundqvist

Lärare och forskare med bakgrund i och fokus på gastronomi och konsumentupplevelser. 

Kontakt

E-post
Telefon

Verksam vid

Anknytning
Plats
Lärarutbildningshuset, Plan 4, Lärarutbildningshuset Umeå universitet, 901 87 Umeå

Hej!

Med en fot i både undervisning och forskning, strävar jag efter att inspirera och utmana mina studenter att se mat och ätande med nya ögon. Jag heter Joachim Sundqvist, lärare och forskare vid Institutionen för kost- och måltidsvetenskap, där jag har förmånen att få arbeta med framtidens gastronomer, dietister och kostvetare.

Min undervisning fokuserar på de sociologiska och kulturella perspektiven på mat och ätande, en fascinerande resa som tar oss från matbordet i hemmet till globala måltidstrender. Genom att utforska konsumtionsbeteenden och hur de påverkas av vår kultur och samhälle, öppnar vi dörrar till förståelse som sträcker sig långt bortom köket.

Som en del av min tjänst har jag också möjligheten att undervisa i vetenskaplig metod och värdskap. Detta ger mig chansen att inte bara dela med mig av mina kunskaper utan också att lära mig av mina studenter, som ständigt överraskar och inspirerar mig med sina insikter och idéer.

Min forskning kompletterar min undervisning, och jag är ständigt på jakt efter nya sätt att förstå och förklara de komplexa sambanden mellan mat och samhälle. Jag tror på att bygga broar mellan teori och praktik, och jag strävar efter att göra min forskning tillgänglig och relevant för både mina studenter och den bredare allmänheten. Detta gör jag genom att försöka nå en djupgående kunskap om och förståelse för måltidsupplevelsen som fenomen, detta genom att sammanföra olika aspekter som exempelvis konsumtionsvärde, social identitet, kulturella normer och personliga smakpreferenser inom ramen för sociala praktiker. Genom att inrikta mig på specifika sammanhang, exempelvis affärsresor och utomhusätande har jag lyft fram måltidernas mångsidiga natur. Mitt arbete understryker hur viktigt det är att förstå den komplexitet och finess som präglar måltidsupplevelsen och det ger en rik och nyanserad bild av något som vid första anblicken kan verka vara en vardaglig företeelse.

Om du är nyfiken på matens roll i våra liv, eller om du bara vill veta mer om de ämnen jag undervisar och forskar om, tveka inte att kontakta mig. Jag ser fram emot att höra från dig och att kanske få möjligheten att dela min passion för mat och lärande med dig!

Måltidskunskap, 9
Hult, Kajsa; Scander, Henrik; Sundqvist, Joachim; et al.
International Journal of Gastronomy and Food Science, Elsevier 2023, Vol. 31
Sundqvist, Joachim
Tore Wretman symposiet: Svensk måltidsforskning i ett internationellt perspektiv, Örebro: Örebro University 2022 : 38-39
Sundqvist, Joachim
Måltiden som konstart: Gastronomisk kalender 2022, Stockholm: Carlssons 2021 : 81-102
Bengs, Carita; Sundqvist, Joachim
International Journal of Gastronomy and Food Science, Elsevier 2021, Vol. 24
Sundqvist, Joachim; Bengs, Carita
Umeå: Umeå universitet 2020
Sundqvist, Joachim
BFUF Rapportserie, 15
Sundqvist, Joachim; Fohlstedt, Eva
Journal of Gastronomy and Tourism, Cognizant Communication Corporation 2020, Vol. 4, (2) : 55-66
Sundqvist, Joachim; Walter, Ute; Hörnell, Agneta
International Journal of Gastronomy and Food Science, Elsevier 2020, Vol. 22
Sundqvist, Joachim; Walter, Ute; Hörnell, Agneta
Journal of Culinary Science & Technology, Vol. 15, (2) : 171-185
Sundqvist, Joachim; Walter, Ute
The 24th Nordic Symposium in Tourism and Hospitality Research. Responsible Tourism?: Book of Abstracts : 188-188
Walter, Ute; Jonsson, Inger M; Sundqvist, Joachim
Tourism engagement: co-creating well-being: Proceedings of the 6th Advances in Tourism Marketing Conference, Joensu: 2015 : 327-329
Walter, Ute; Jonsson, Inger M; Sundqvist, Joachim