"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2017-05-31

Snart dags för rekordstor konferens om framtiden i Arktis

NYHET Klimatet blir varmare och snabbast går det i norr. Vilka samhällsutmaningar väntar? Kan folk bo kvar? Hur ska naturresurser fördelas? Den 8–12 juni samlas hundratals av världens ledande forskare i Umeå kring framtiden för människor och samhällen i norr.

Arktis mår inte bra. Temperaturkurvan pekar stadigt uppåt. För att diskutera utmaningar som väntar och hur vi kan tackla dem, hålls en av de största forskningskonferenser som någonsin ägt rum i Umeå – ICASS IX, eller 9th International Congress of Arctic Social Sciences. I början av juni kommer hundratals arktiska forskare från de nordiska länderna, Ryssland, Kanada, USA, Japan, Kina, Sydkorea, Tyskland, Österrike och Schweiz att samlas vid Umeå universitet.

– Arktis är hett på många sätt. De här dagarna kommer vi att fokusera på vad konsekvenserna blir för människor och platser. Vi hoppas det ska utmynna i konkreta förslag på hur vi kan förbereda våra arktiska samhällen på vad som väntar, säger Peter Sköld, föreståndare för Arktisk centrum vid Umeå universitet och avgående ordförande i organisationen International Arctic Social Sciences Association som står bakom konferensen.

Att konferensen med drygt 700 anmälda forskare hålls i Umeå är ingen slump. Sverige och Umeå har tagit stora steg framåt på den arktiska forskningsarenan de senaste åren.

– Vårt nordliga läge och det faktum att vi har landets enda arktiska forskningscentrum med forskning som spänner över alla vetenskapsområden, gör att vi är rätt universitet att axla manteln som ledande kunskapskälla och nav för arktiska frågor, säger Hans Adolfsson, rektor vid Umeå universitet.

Konferensprogrammet, med underrubriken People and Place, består av 22 parallella teman och över 900 föreläsningar om exempelvis urfolksrättigheter, miljö, turism, migration, hälsa, utbildning och sjukdomsspridning. Ett laddat spår är hur Arktis, där åtta länder med flera olika urfolk och nationaliteter ingår, ska samordnas och styras, och vilka ramverk och lagar som ska gälla för området.

En annan ekonomiskt och politiskt het fråga är hur områdets en gång svårtillgängliga naturresurser som mineraler, naturgas, olja och fisk nu ska utvinnas och utnyttjas på ett hållbart sätt, och vilka som bör äga rätten till dem.

Internationellt tongivande profiler som medverkar är Gail Fondahl, kanadensisk kulturgeograf som studerar hälsoutveckling hos arktisk befolkning, Anna M. Kerttula de Echave, arktisk programdirektör vid amerikanska National Science Foundation, Sverker Sörlin, idéhistoriker, författare och professor i miljöhistoria samt Oran Young, världsledande statsvetare från USA. Dessutom medverkar Andrés Jato, Sveriges ambassadör för Arktis och René Söderman, Finlands ambassadör för arktiska frågor och många andra representanter från olika organisationer och forskningsfinansiärer.

Varje konferensdag inleds med en gemensam storsession med ett tema och kommer att direktsändas på webben av Region Västerbotten.

ICASS program

Tid: 8-12 juni 2017, kl. 9.00-18.00
Plats: Umeå universitet

Mer information och program till ICASS IX – People and Place

Media

Medier inbjuds att närvara kostnadsfritt och utan krav på föranmälan vid ICASS IX. Medtag presslegitimation eller motsvarande redaktionell identitetshandling till registreringen för att erhålla en pressbiljett.

Varje dag inleds med en plenarsession som åtföljs av en kortare pressträff. Tider och titlar för plenarsessionerna är:

Tid: 10.00–11.00 torsdag 8 juni, 09.00–10.00 fredag–måndag 9–12 juni
Plats: Aula Nordica, Universum

  • Extractive Resource Development and Sustainability in the Arctic:
  • What is the role of education and education research in advancing understandings of the Arctic?
  • Indigenous perspectives on knowledge
  • An Interdisciplinary Dialogue on Society and Climate Sensitive Infections: Current and Future challenges
  • Arctic Science Through Metrics Lenses – Analyzing National & Global Trends

Pressträffar:

Tid: 11.00–11.30 torsdag 8 juni, 10.00–10.30 fredag-måndag 9–12 juni
Plats: Restaurang Hjortron, Universum

För mer information om konferensen, kontakta:

Peter SköldFöreståndare, Arktiskt centrum vid Umeå universitet (Arcum)Telefon: 090-786 63 47
E-post: peter.skold@umu.se

Gabriella NordinKoordinator, Arktiskt centrum vid Umeå universitet (Arcum)Telefon: 090-786 56 44
E-post: gabriella.nordin@umu.se

Umeå universitets pressjour​Telefon: 090-786 50 89
​E-post: press@umu.se

Foto: Mostphotos

Redaktör: Ola Nilsson