"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2025-05-14 Uppdaterad: 2025-05-15, 14:37

SO Norra bygger broar för ökad implementering av medicinteknik

NYHET I norra Sverige är det SO Norra som samordnar Medtech4Healths arbete. Med bas i Umeå knyter kontaktpersonen Tomas Gustafsson samverkan inom utveckling och implementering av innovativ medicinteknik.

Medtech4Health har sin regionala förankring tack vare programmets sex nationella sjukvårdsområden. I Umeå finns SO Norra där deltagarna är Region Västerbotten, Umeå universitet, och centrumbildningen CMTF, Centrum för medicinsk teknik och fysik. 

SO Norra täcker några av Sveriges geografiskt största regioner vilket ofta kan vara utmanande, menar Tomas Gustafsson. 

– Samtidigt så finns det en stark energi och kraft i det norra sjukvårdsområdet som vi ska ta tillvara och utveckla för att möta framtidens utmaningar inom vården, säger Tomas Gustafsson, innovationsstrateg vid Innovationscentrum, Region Västerbotten.

När det gäller att utveckla den regionala samverkan så är Support Office for Life Science & Health, SOLH, en nyckel. SOLH är en viktig samarbetsplattform där Region Västerbotten, Region Norrbotten, Umeå kommun, Skellefteå kommun, Umeå universitet och Luleå tekniska universitet ingår.

– Tillsammans arbetar vi för att förstärka kapaciteten inom utvecklingen av både medicinteknik och life science. SOLH är en bra plattform för SO Norra att skapa samsyn mellan olika organisationer. Allt för att vi bättre ska förstå varandras utmaningar och hitta sätt att arbeta gemensamt.

Sänker trösklar

SO Norra spelar en viktig roll i att sänka trösklar för innovation, bland annat genom att främja innovationsvänlig upphandling och de har också aktivt deltagit i utvecklingen av ett flertal stödverktyg och guider för nationell användning. 

– Vi ingår i ett nationellt projekt för att utveckla upphandlingsförfarandet till ett verktyg för att skapa och initiera innovation. Det är ett utmanande arbete men med stor potential för såväl offentlighet som företag och invånare. 

Under det senaste arbetet har gått vidare för att ytterligare sprida och utveckla de olika digitala verktygen. 

Sjukvårdsområdet Norra har även varit ett nav för att utveckla en samverkansyta med Europeiska innovationsrådet, EIC, och expertnätverket EAMBES. Genom satsningen EAMBES Fellows – Kompetensförstärkning för innovation får företag i tillväxtfas tillgång till ett antal hundratal excellenta forskare med tillhörande forskargrupper. 

Även finansiering för företag som vill delta finns via Medtech4Healths utlysning Kompetensförstärkning för småföretag. 

– Genom att slå en brygga mellan företag som utmärkt sig i ansökningar EIC och EAMBES vill vi bidra till att stärka innovation och implementering. 

Populär mötesplats

Hjärtat för SO Norra finns rent fysiskt hos CMTF vid Umeå universitet. Vid CMTF utvecklas samarbeten med både nationella och internationella aktörer och företag. 

Centrumet har bland annat varit värd för Medtech4Healths satsning Failure to Fortune där forskare, företagare och studenter möts för att dela både framgångar och misslyckanden. 

– Failure to Fortune har blivit en populär mötesplats. Vi behöver lyfta fram både  framgångsexempel och de exempel där resan inte varit så självklar, säger Tomas Gustafsson.

Målgruppen har främst varit studenter och forskare men träffarna lockar även företag. 

Utvecklar digitala verktyg

I regionen drivs även ett uppmärksammat projekt för att implementera egenprovtagning av PSA för män i hemmet. Projektpartners är Region Västerbotten och Regionalt Cancercentrum Norr som använder teknik från företaget Capitainer – årets vinnare av Medtech4Health Innovation Award.

Tomas Gustafsson är också aktiv inom EU-nätverket DIGIT-PRE. Nätverket driver ett förebyggande arbete för att minska belastningen på vården genom digitala lösningar. Bland de projekt som utvecklats finns appen A Healthier Tomorrow. 

– Vi behöver arbeta vidare både på nationell och regional basis för att identifiera fler områden där regioner och kommuner har gemensamma utmaningar. Sen kan vi skapa strukturer som på olika sätt underlättar samarbete, säger Tomas Gustafsson. 

Dessutom är det viktigt att stärka de akademiska satsningarna inom medicinteknik i närområdet, betonar han. 

– Vi behöver se långsiktiga satsningar som kan öppna för att fler medicintekniska företag får tillgång till den kompetens de behöver för att etablera sig här, säger Tomas Gustafsson.