"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2017-09-29

Spännande möten med forskare i Umeå

NYHET I dag, fredag genomförs den årliga vetenskapsfestivalen ForskarFredag. Umevatoriet på Umestans företagspark bjuder in till öppet hus där skolklasser och intresserad allmänhet kan uppleva en häftig fysik- och kemishow, träffa en rymdforskare med en egen asteroid, testa virtual reality och utföra roliga praktiska experiment.

– ForskarFredag handlar om att skapa mötesplatser mellan forskare och allmänhet och visa hur spännande och vardagsnära forskning kan vara, säger Lena Söderström, projektledare vid Vetenskap & Allmänhet som koordinerar ForskarFredag i Sverige.  

ForskarFredag vill väcka nyfikenhet på vetenskap och sprida kunskap om hur forskning går till. Festivalen vill också öka dialogen mellan allmänhet och forskare och motverka stereotypa bilder av forskare. 2017 arrangeras aktiviteter på 30 orter i hela landet. ForskarFredag är en del av den europeiska vetenskapsfestivalen European Researchers’ Night som uppmärksammas i över 300 städer i Europa samma dag, alltid den sista fredagen i september.

Alla aktiviteter under ForskarFredag är gratis, med barn och unga som en särskilt viktig målgrupp. I Umeå håller Umevatoriet öppet 16–20, programmet innehåller forskare inom olika ämnen som visar, berättar och håller i prova-på-aktiviteter. I år gästas ForskarFredag Umeå av bland andra rymdfysikern Asta Pellinen Wannberg, som nyligen belönades för sina vetenskapliga bidrag till astronomin med att få en asteroid uppkallad efter sig.

Den uppskattade fysik- och kemishowen med den välkände fysikern Patrik Norqvist och kemisten Dan Johnels är också ett självklart inslag i ForskarFredag Umeå. Showen är på Profilteatern ett stenkast från Umevatoriet och ges i två föreställningar, kl 17 och kl 19.

ForskarFredag Umeå arrangeras av Umevatoriet och Umeå universitet.

För mer information:

Marianne Eik, projektledare ForskarFredag Umeå​Telefon: 090–71 80 20
​E-post: marianne.eik@umu.seLena Söderström, Vetenskap & Allmänhet, nationell samordnare ForskarFredag​Telefon: 070-716 06 44
​E-post: lena@v-a.se
ForskarFredag

ForskarFredag arrangeras av lärosäten, science centers, kommuner, museer och regioner. Evenemangen samordnas nationellt av Vetenskap & Allmänhet och genomförs med stöd av AFA Försäkring, IKEM – Innovations- och Kemiindustrierna i Sverige, Jernkontoret, Kungl. Vitterhetsakademien, Naturvetarna, Oscar och Maria Ekmans Donationsfond, SULF – Sveriges universitetslärare och forskare, Sveriges Ingenjörer, Vetenskapsrådet, Wenner-Gren Stiftelserna, Vinnova och Åforsk samt EU:s forsknings- och innovationsprogram Horisont 2020.

Umevatoriet har som mål är att främja intresset för naturvetenskap, teknik och matematik. I samarbete med för- och grundskoleförvaltningen, gymnasieförvaltningen, kommundelsförvaltningar i Umeå kommun, kranskommunerna, Umeå universitet och näringslivet tar verksamheten vara på möjligheterna för barn, elever och pedagoger att tillsammans med kompetent personal experimentera och fördjupa sina kunskaper och erfarenheter i naturvetenskap, teknik och matematik. Utgångspunkten för våra teman är rymden och därifrån tar vi oss vidare i olika riktningar, beroende på målgrupp och tema. Vi har även öppet för allmänheten.

Vetenskap & Allmänhet, VA, främjar dialog och öppenhet mellan allmänhet – särskilt unga – och forskare. Föreningen arbetar för att åstadkomma samtal i nya former om forskning som engagerar. VA utvecklar också ny kunskap om samspelet forskning – samhälle genom opinionsundersökningar och studier. Medlemmar är ett 80-tal organisationer, myndigheter, företag och föreningar. Dessutom finns individuella medlemmar. Se även www.v-a.se.

Redaktör: Mattias Grundström Mitz