"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2020-11-24

SR: Kan man julpynta för tidigt?

NYHET Hur är det nu inför advent, kan man börja julpynta för tidigt? AnnCristin Winroth, etnolog vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper, intervjuades i ”Förmiddag i P4 Västerbotten” om fenomenet Novent som blir allt vanligare.

Text: Jonas Vågström

Vi har nog alla noterat att det har blivit vanligare att vissa plockar fram juldekorationerna redan innan första advent. Fenomentet har fått namnet "Novent" och är en sammanslagning av orden: Advent och November. 

Risk att störa grannfriden?

AnnCristin får bland annat frågan om det är alltid uppdfattas som okej från grannarna om man bryter traditioner och börjar julpynta redan innan advent.

- Det går ju inte att bestämma vad grannen ska göra, menar AnnCristin. Men om fler grannar börjar att skapa nya traditioner ställs man inför valet att också börja tidigare. Många kanske påverkas på samma sätt av att butikerna börjar sälja julsaker och ställer fram julpynt allt tidigare.

Ladda upp med ljusslingor

Vill man starta lite tidigare, men ogärna vill reta upp grannarna, kan man istället hänga upp ljusslingor. Något som också blir allt vanligare.

- Det är ett pynt som inte är lika förknippat ännu med det traditionella julfirandet, säger AnnCristin. Att sätta upp såna redan kring allhelgona är fortfarande mer accepterat. Det skapar en lättare julanknytning där man får pynta inför jul utan att gå hela vägen för tidigt.

Ann Cristin menar också att kan vara bättre för en del att pynta tidigare snarare än senare. Det kan vara socialt problematiskt både ifall juldekorationerna sätts upp för tidigt eller för sent. Alla traditioner är i förändring hela tiden, Novent är en sorts förnyelse och ganska kreativt. Man vill sträcka ut myset och börja tidigare helt enkelt!

Lyssna på hela inslaget med AnnCristin (1:10:13 in i programmet) på sverigesradio.se!