"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2011-12-02

Stort intresse för växande it-stad

NYHET Kurvorna för it-branschen i Umeå pekar stadigt uppåt, och det gäller inte bara antalet företag och deras tillväxt. Temat "Umeå, it-stad på frammarsch" ledde också till att Morgonpasset den 1 december slog ännu ett besöksrekord. 130 personer deltog i frukostmötet.

Som kommunens näringslivschef Roland Carlsson konstaterade inledningsvis, är it-branschen i Umeå stadd i en konjunkturoberoende tillväxt. Ett av många framstående företag är Umeå Datakonsulter AB, UDK, som nyligen tilldelades Umeå kommuns företagspris 2011.

UDK:s vd Peter Lidström berättade vid Morgonpasset att de 24 år som gått sedan företagets bildande har kännetecknats av stabil tillväxt och vinst. Utmärkande utöver kompetens och innovativa lösningar är att UDK är personalägt.

— Alla erbjuds efter en tid att bli delägare och så gott som alla tackar ja. Detta leder till ett stort engagemang.

Marknadsledande

Peter Lidström redogjorde för de fyra affärsområden som återfinns inom UDK efter avknoppning av COS Systems (produkter för styrning av bredbandsnät) till ett eget bolag.
Ett är Affärssystem, som sysselsätter omkring 20 av de 60 anställda. Systemen hanterar order, lager, inköp, ekonomi och annat.

Lika många arbetar med C4, ett affärsområde som kan beskrivas som strukturerad hantering av information, exempelvis i bildbanker och arkiv.

— Här är vi marknadsledande i Sverige och Norge.

Övriga affärsområden är System, som inkluderar utveckling och test, och Teknik, där UDK erbjuder hög kompetens- och certifieringsnivå med specialisering mot bl.a. säkerhet.

Flera framgångsfaktorer

Genom åren har UDK bland annat försett Ålö med ett globalt affärssystem. Vid LKAB är UDK den enda konsult med behörighet att ändra i källkoden, och Lantmännen har fattat ett koncernbeslut om att C4 är en strategisk produkt.

Förklaringen till framgångarna beskrevs av Peter Lidström i punktform. Överst på listan nämndes att måna om kunderna.

— Vi håller en mycket hög servicenivå. Våra system och lösningar måste helt enkelt fungera.Personalen ses som företagets viktigaste tillgång (bl.a. genom delägande), och företaget investerar kontinuerligt i tillväxt och utveckling. Enbart i år har UDK anställt tolv personer.
Företaget har vidare satsat på att kunna både verksamhet och teknik, och ambitionen är att ligga i framkant.

— Vi har innovativa lösningar, men vi använder etablerad teknik för att säkerställa funktionen.

Rekryterar i Stockholm

Den andre inbjudne vid Morgonpasset personifierar energin i it-branschen: Martin Wiklund, ansvarig för InfoTech Umeå, en satsning gemensam för kommunen, landstinget Region Västerbotten och Umeå universitet. Han nämnde en rad företag som hamnat i strålkastarljuset den senaste tiden: Algoryx, Sogeti, Svenska Försäkringsfabriken och Cygate, nyetablerat i Umeå.

— Och på 18 månader har vi fått 32 nya it-företag i Umeå, varav hälften är aktiebolag. Frågan är var alla ska hitta medarbetare.

Ett sätt var det evenemang som InfoTech deltog i, under rubriken "Umeå raggar it-folk i Stockholm", som lockade ett 50-tal personer.

— Vilken feedback vi fick. En tjej, som ursprungligen är från Umeå, hade ingen aning om hur branschen ser ut här eftersom det inte berättas i lokaltidningarna. Nu är hon och hennes man på väg hit.

Lyckad marknadsföring

Olika utbildningar vid Umeå universitet bidrar förstås kontinuerligt med kompetens, och flera av dem har dessutom fördubblat antalet sökande i år. Dessutom har många forskningsprojekt fått finansiering på sistone.

Martin Wiklund räknade upp det som talar för en fortsatt god utveckling, bl.a. ung befolkning, hög utbildningsnivå, öppenhet, kreativitet, internationellt topprankad designhögskola och ett starkt innovationssystem.

Ett av de strån som InfoTech Umeå levererar till stacken är marknadsföring och kommunikation. Mikael Hansson förser dagligen hemsidan med nyheter, och PR-arbetet är väl utvecklat.

— Under 40 veckor fick vi 65 artiklar om Umeå som it-stad publicerade nationellt och internationellt.

Utmaningar

En annan verksamhet är innovations- och affärsutveckling. InfoTech Umeå är en satsning inom Uminova Innovation och erbjuder också utbildning och inspiration.

Men visst finns utmaningar för framtiden. Martin Wiklund återkom i sammanhanget till frågan om rekrytering, och precis som UDK:s vd efterlyser han fler kvinnor och personer med lång erfarenhet. Önskvärt är också folk som vågar satsa och tro att man kan bli bäst i världen.

I USA är den inställningen mer allmän. Martin Wiklund nämnde att en person i Silicon Valley inte får något högt uppsatt jobb i ett företag om han inte har misslyckats kapitalt någon gång tidigare. Lite tillspetsat hade han här ett förslag till Roland Carlsson:

— Man borde dela ut ett pris till Årets konkursföretag vid Umeågalan...

På bilden ovan: Peter Lidström, vd vid UDK, och Martin Wiklund, ansvarig för InfoTech Umeå, tillsammans med studenter som deltog under Morgonpasset. Fr v. Greta Rönnberg, Johanna Schledermann, Johanna Mann och Linnea Finnberg, studenter på programmet Service Management, Handelshögskolan vid Umeå universitet.

Text: Claes Björnberg, Foto: Mikael Hansson

Redaktör: Mikael Hansson