"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2014-10-06

Studenter stor hjälp vid dödsolycka

NYHET Sjuksköterskor som vidareutbildar sig inom ambulanssjukvård, fick omsätta sina kunskaper i praktiken när de på väg hem från en kurs och katastrofövning på Sandö, kom till en svår bilolycka.

Det var en fredagseftermiddag i slutet av september som sex sjuksköterskor var på väg mot Umeå efter en lossningskurs, som handlar om att ta ut skadade ur fordon vid bilolyckor, och en tvådagars katastrofövning tillsammans med polis och räddningstjänst.

- Vi hade inte kört länge förrän det blev stopp i trafiken på grund av en bilkö. Vi kom överens om att gå ut för att se vad som hade hänt, berättar Charlotta Joanson, som tidigare har jobbat vid ambulansen i Kiruna i tre år.

Det visade sig att de kom som tredje bil till en mycket allvarlig bilolycka där en person omkom. Det var en personbil och en lastbil som hade krockat och det var totalt fem personer inblandande. Charlotta berättar att hon och hennes studiekamrater kopplade på sina yrkesroller omedelbart och började jobba rationellt.

- Det var uppenbart att det fanns en person vi inte kunde göra något för. En annan satt fastklämd i personbilen och vi kunde inte få ut personen ur bilen. Jag stannade hos den här personen för att invänta räddningstjänsten medan de andra sjuksköterskorna hjälpte övriga inblandade, berättar Charlotta Joanson.

Sjukvårdsmaterial i bussen

De hade lite material i sin minibuss och det kom väl till pass. De hade bland annat nackkragar och ryggbräda som används för personer med sådana skador att man vill skydda rygg och nacke.

Det tog ett tag innan räddningstjänsten kom till olycksplatsen.

- Vi gjorde det vi kunde göra, exempelvis satte vi på nackkragar, lade förband, högläge och försökte lugna.

Polisstudenter dirigerade trafiken

En stund efter att de hade kommit till olyckan kom polisstudenterna som hade deltagit vid samma katastrofövning. De ryckte också snabbt in för att hjälpa till med att bland annat dirigera trafiken.

- Man zoomar på vad man själv ska göra, man tänker inte så mycket på vad andra gör. Var och en fokuserar på sitt. Men jag såg polisstudenternas orangefärgade västar ibland.

När de efter olyckan åter var på väg norrut i minibussen gick de igenom händelserna tillsammans för att ventilera sina upplevelser och stämma av om alla mådde bra.

Viktiga bedömningar i akut situation

Tom Uppstu, kursansvarig för specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot ambulanssjukvård, kom till olycksplatsen en stund efter studenterna. Han berättar att vid den lossningskurs som studenterna gick på Sandö, går man igenom vad man som ambulanssjuksköterska gör när man kommer till en olycksplats. Det första är att avgöra om personer är kritiskt eller inte kritiskt skadade. Vid en kritisk skada ska personen snabbt tas ur bilen och stabiliseras inför transport. Vid en icke-kritisk skada kan viss behandling ske på plats.

- När jag kom fram hade studenterna delat upp sig och börjat undersöka de skadade och de använde material som fanns i bussen, säger Tom Uppstu. Så när ambulansen kom hade de gjort i ordning en person för transport till sjukhus och de kunde rapportera exakt om skadeläget.

När studenter och lärare kom tillbaka till Umeå hann de med ett kort samtal om vad som hänt, eftersom studenterna hade tåg och flyg att passa.

Redaktör: Lena Åminne