Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 31 mars 2021)

Publicerad: 10 jul, 2013

SvD: Kvinnor och fotboll – en historia av förtryck

NYHET Den 10 juli inleds EM i fotboll med Sverige som värdnation. Jonny Hjelm, historiker, Umeå universitet, blickar i en artikel i Svenska Dagbladet bakåt och spår att 2013 kan bli året då kvinnors fotboll slutligen accepteras som nationalsport.

Jonny Hjelm

Ur Jonny Hjelms artikel i SvD: "Herrfotbollen har varit norm och damfotbollen har uppfattats som en dålig kopia av herrfotbollen. Damfotboll har blivit synonymt med dålig fotboll med lågt underhållningsvärde. Så har det till exempel varit i Brasilien och England men också i ett land som Sverige. I Dagens Nyheter deklarerades hösten 2003 på DN-debatt att 'Damer kan inte spela fotboll'”.

Läs hela artikeln Kvinnor och fotboll – en historia av förtrycksvd.se

Läs även om Jonny Hjelms bok Amasoner på planen. Svensk damfotboll 1965–1980 (2004).

Redaktör: Per Melander