"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2013-09-30

Systemvetare hett eftertraktade

NYHET Sofie Linnér och Jonas Jansson fick jobb direkt efter sin examen i våras. Som systemvetare är de hett eftertraktade på arbetsmarknaden. Åtta av tio får jobb direkt.

Redan i mars 2013, ett par månader innan examen, hade Sofie Linnér och Jonas Jansson klart med var de skulle få anställning sedan de gått ut från Systemvetenskapliga programmet vid Umeå universitet. Skatteverkets it-avdelning i Umeå väntade på dem.

– Vi fick komma in i hetluften direkt och få ansvar på en gång, säger Sofie Linnér.

– Vi har verkligen blivit bra mottagna och får jobba som utvecklare, testare och förvaltare, säger Jonas Jansson.

När Skatteverkets IT-avdelningen sökte nyexaminerade talanger till IT-avdelningen i Umeå våren 2013 hängde Sofie och Jonas på låset. Sitt examensarbete hade de tillsammans gjort på Volvo IT med en utvärderingsmodell för testverktyg och nu visade det sig att de båda två fick anställning på Skatteverket.

Åtta av tio får jobb direkt

Att få jobb direkt efter examen är något som Sofie och Jonas delar med de flesta systemvetare. Enligt en nyligen publicerade arbetsmarknadsundersökning från Jusek får nästan åtta av tio, 78%, systemvetare en anställning direkt efter sin examen. Systemvetare är dessutom den grupp av alla undersökta som där flest fått fast anställning direkt, tre fjärdedelar är tillsvidareanställda.

På Skatteverkets IT-avdelning i Umeå arbetar cirka 50 anställda samt ett tjugotal konsulter i roller som projektledare, arkitekter, systemanalytiker, testare, utvecklare, testare, DBA, användbarhetsdesigner samt olika specialistroller.

Som nyexaminerad har Sofie Linnér och Jonas Jansson fått börja som systemutvecklare och testare vilket innebär att analysera, designa och implementera samt testa Skatteverkets system.

Om undersökningen

Undersökningen av arbetsmarknaden presenteras av Jusek i rapporten "Efter examen - jobb och löner för utexaminerade 2013". I urvalet ingår jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare. De är födda 1977–1991 och har tagit examen under perioden september 2011– augusti 2012. Den totala urvalsgruppen omfattar 7 823 personer, varav 60 procent är kvinnor och 40 procent män. Undersökningen genomfördes av Exquiro Market Research på uppdrag av Jusek under perioden februari–mars 2013.

Bilden ovan: Sofie Linnér och Jonas Jansson fick jobb direkt efter sin examen i våras. Som systemvetare är de hett eftertraktade på arbetsmarknaden och åtta av tio får jobb direkt.

Redaktör: Mikael Hansson