"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2014-01-13

Thilo Frank på Bildmuseet

NYHET Söndag 19 januari kl 14 öppnas två nya utställningar på Bildmuseet. Den Berlinbaserade konstnären Thilo Franks stora spegelinstallation intar hela den översta våningen. För det stora glaspartiet i receptionsplan har han skapat ett platsspecifikt verk.

(Samma dag öppnar också Andreas Johansson / Place Position. Läs om den här.)

Thilo Franks poetiska och lekfulla installationer ger betraktaren tillfälle att utforska sina upplevelser av ljus, rymd och rörelse. På Bildmuseets översta våning presenteras verket The Phoenix is closer than it appears, en rumsinstallation där betraktaren bjuds in att medverka. I entréplanet visas det nyproducerade platsspecifika verket Circumpolar Lantern som konstnären skapat för Bildmuseet.

Den stora spegelinstallationen The Phoenix is closer than it appears intar det stora utställningsrummet. Kuben av spegelglas är ett mycket konkret objekt, men samtidigt  i det närmaste osynligt – bara en spegling av rummets arkitektur. På insidan ett gränslöst rum av oändliga speglingar och i mitten en ensam gunga. När man börjar gunga får desorienteringen full effekt. Väggar, tak och golv försvinner i en centrifugal rörelse där kroppen tycks slungas ut i en ändlös rymd.

Thilo Frank har också skapat ett platsspecifikt verk, Circumpolar lantern, för Bildmuseets stora fönsterparti på receptionsplan. Verket, som med hjälp av ljus och form förändrar betraktarens upplevelse av platsen, är skapat utifrån ett voronoi-diagram. Titeln syftar på de objekt på stjärnhimlen som aldrig går ner under horisonten.

Thilo Frank, född 1978, bor och arbetar i Berlin. Han är utbildad vid institutionen för Intermedia Art, State Academy of Art and Design Stuttgart i Tyskland. Thilo har skapat permanenta offentliga verk i Köpenhamn och Hjallerup, Danmark och har ställt ut på bland annat Treffpunkt Berlin, Arken, Danmark; Kunsthalle Wien; Future Gallery och Program båda i Berlin, FRAC Orléans och Atelier Calder Sache, Frankrike samt på biennalen i Sharjah, Förenade Arabemiraten.

För ytterligare information, kontakta

Cecilia Andersson, intendent Bildmuseet
cecilia.andersson@bildmuseet.umu.se
090-786 6684

Redaktör: Helena Vejbrink