"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2009-04-17

Thomas Malm och Volantic AB årets alumnföretagare

NYHET Thomas Malm driver företaget Volantic AB i Skellefteå. Företaget jobbar med egna produkter och tjänster kring säkerhet, positionering och lokalisering, framförallt för inomhusbruk. Genom att fästa markörer på människor eller material kan man hålla reda på var de befinner sig.

– Vårt system är radiobaserat men fungerar egentligen på samma sätt som GPS- eller GSM-system. Fördelen är att vårt system fungerar bra inomhus och är energisnålt, förklarar Thomas Malm.

Företaget håller bland annat på att utveckla ett system så skulle kunna användas för att lokalsera barn på exempelvis stora nöjesfält eller inomhusarenor.
– Barnen får ett armband på sig med referensnoder som gör att de går att spåra om föräldrarna tappar bort dem, förklara Thomas.

Inbyggda system som elektronikkonstruktion, CAD och programmering av allt från mikrokontroller till telefoner, handdatorer, GPS och trådlös kommunikation i system med säkra server- och databaslösningar är företagets grund. Företaget är specialiserat på inbyggda system och triangulering, där användningsområden för tekniken exempelvis kan vara positionering av gods eller fordon, synkronisering av en produktionslinje eller mobil styrning och övervakning av maskiner.

Belgisk mångmiljonorder

I februari fick Volantic en femårig mångmiljonorder från ett belgiskt företag på ett radiobaserat styrsystem. De belgiska företaget bygger kupor som släpper in solljus i olika typer av byggnader som till exempel sportanläggningar, fabriker, lager och butiker. Volantic ska leverera ett positioneringssystem som används så att reflektorerna hela tiden ger största möjliga utbyte av solljuset.
– Systemet ger en stor energibesparing och är därmed också miljövänligt.

Thomas Malm, gick ut systemvetarprogrammet vid Umeå universitet 2001. Han gjorde sitt examensjobb på Skellefteåföretaget Followit som utvecklar spårutrustning baserat på GPS-, GSM-system.
– Vi jobbar med liknade saker, skillnaden är att Followit är inriktat på utomhusmiljöer och vi på inomhusmiljöer så vi konkurrerar inte riktigt på samma marknad, berättar Thomas.

Och tur är väl det. När examensarbetet var klart blev han anställd på Followit där han jobbade fram till dess han, tillsammans med tre andra, startade Volantic i maj 2007.

Orsaken till att han startade eget var att han kände att han hade en bra idé och att han trivdes med småföretagarkulturen på Followit.

Delas ut på Tillväxtgalan

Finanskrisen har hittills inte påverkat företaget i någon större utsträckning.
– Vi har haft tur genom att vi fått både konsultuppdrag och order på produkter. Än så länge ser det trots allt bra ut men man vet aldrig hur det ser ut i höst.

Utmärkelsen årets alumnföretag tilldelades Thomas med motiveringen: ”Företaget är grundat på ett genuint intresse för ständigt utveckling av teknik. På mycket kort tid har det framgångsrikt etablerat sig på den svenska och internationella marknaden.”

– Det känns bra att få priset. Det är en uppmuntran och ger lite PR till företaget, säger Thomas Malm.
Den officiella prisutdelningen sker den 24 april på Framgångsdagen – Skellefteås Tillväxtgala.

Fakta:

Till årets alumnföretagare kan den som senast tio år efter avslutade studier vid Umeå universitet, själv eller i kompanjonskap, driver ett framgångsrikt företag i Skellefteå kommun utses. Priset delas ut av en jury från CONNECT Norr, Umeå universitet i Skellefteå och Uminova Innovation AB.

Priset består av CONNECT Västerbottens Språngbräda, vars värde beräknas till 56 000 kronor. En panel sätts samman bestående av CONNECTs partners, medlemmar och specialinbjudna experter till stöd för det företag som går in i Språngbrädeprocessen. Själva Språngbrädan kan liknas vid ett styrelsemöte, där panelens medlemmar på ett strukturerat sätt ger företagaren råd och tips på hur företaget snabbast ska utvecklas.

Länkar:

VolanticUmeå universitet i Skellefteå Uminova Innovation Connect Norr

Redaktör: Carina Dahlberg