"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2012-03-22

Träningsläger i naturvetenskap på UMF

NYHET Den 22-29 april går finalen i EU-olympiaden i naturvetenskap för niondeklassare av stapeln i Litauens huvudstad Vilnius. Sveriges sex finalister ligger just nu i hårdträning. Igår besökte de Umeå marina forskningscentrum för att förbättra sina kunskaper om livet i havet.

På programmet stod samtal och föredrag om det unika innanhavet Östersjön och hur dess invånare påverkas av det bräckta vattnet. Eleverna fick också djupdyka in i en droppe havsvatten genom filmen Livet i en vattendroppe, som visar de växtplankton som utgör basen i den marina näringsväven filmade genom kraftiga mikroskop.

Bakterier i fokus

I Bottniska viken finns även en annan näringsvävsbas: bakterier. Bakterier inmärkta med fluorescerande ämnen fick eleverna möjlighet att studera i mikroskop i ett mörklagt rum, och sedan följde föreläsning, samtal och frågestund om syresituationen i Östersjön med en av UMF:s forskare.

Besöket avslutades med en rundtur på fältstationen, då eleverna bland annat fick lära sig om hur UMF:s mesokosmanläggning fungerar.

Eleverna kommer från Lomma i söder till Sävar i norr. Träningslägret i Umeå pågår veckan ut.

Foto: Andrea Gillgren/UMF

Relaterad information

Läs mer om träningslägret

Naturvetenskap i centrum

Besöket på UMF arrangeras inom projektet Naturvetenskap i centrum, vars syfte är att öka skolungdomars intresse för naturvetenskap i allmänhet och marin vetenskap i synnerhet.

För mer information, kontakta:

Andrea Gillgren, informatör vid Umeå marina forskningscentrum
E-post: andrea.gillgren@umf.umu.se
Telefon: 090-786 79 18

Redaktör: Andrea Gillgren