"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2016-05-27

Två nya utställningar på Bildmuseet

NYHET På söndag 12 juni är det sommarvernissage på Bildmuseet. Två internationella konstnärskap presenteras i var sin separatutställning: Fouad Elkoury och Saara Ekström. Välkommen till pressvisning på torsdag 9 juni kl 10:00.

Båda konstnärerna finns på plats under förhandsvisningen för att presentera sina utställningar. Medverkar gör också kuratorn Laura Köönikkä, Finnish Art Agency.

Fouad Elkoury / Den bästa dagen

I videoinstallationen Les plus beau jour [Den bästa dagen] låter fotografen och filmaren Fouad Elkoury sina egna fotografier, från olika tider och geografiska platser, möta utdrag ur dikten To Be in a Time of War av den libanesiska författaren och konstnären Etel Adnan. I poetiskt samspel mellan bild och text förmedlas erfarenheter av en föränderlig tillvaro, genom parallella historier om krig, vardag, kärlek och förtvivlan.

Fouad Elkoury (f. 1952, Paris) bor och verkar i Paris och Beirut och är en av grundarna av Arab Image Foundation. Elkoury har publicerat en rad fotoböcker och hans bilder har bland annat ställts ut på Palais de Tokyo i Paris, Venedigbiennalen och Beirut Art Center. Det här är hans första utställning i Skandinavien.
Läs hela pressmeddelandet.

Saara Ekström / Alkemi

Liv och död, blomning och vissnande, attraktion och avsky utmanar varandra i Saara Ekströms provocerande estetik. Hon sammanför kontrasterande fenomen på oväntade och oroande sätt och ifrågasätter våra föreställningar om vad objekt och material symboliserar. Främst arbetar Saara Ekström med fotografi och video, men även med text, ljud och skulpturala installationer. Utställningen presenterar ett urval av hennes allra senaste verk.

Saara Ekström (f. 1965, Finland) har ställt ut i USA, Brasilien, Japan och på olika platser i Europa. Hennes verk finns i ett flertal offentliga samlingar och hon har nominerats till prestigefyllda priser, däribland Ars Fennica och Carnegie Art Award.
Läs hela pressmeddelandet.

Pressvisning: Torsdag 9 juni kl 10:00
Pressbilder: www.bildmuseet.umu.se/aktuella_pressbilder
Vernissage: Söndag 12 juni kl 14:00

För mer information

Frågor om pressvisning, bilder, intervjutid etc.Helena Vejbrink, kommunikatör Bildmuseet
helena.vejbrink@bildmuseet.umu.se, 090-786 9073

För mer information om Fouad Elkourys verk, kontaktaSofia Johansson, museiintendent Bildmuseet
sofia.johansson@bildmuseet.umu.se, 090-786 9353

För mer information om Saara Ekströms utställning, kontaktaKatarina Pierre, museichef Bildmuseet
katarina.pierre@bildmuseet.umu.se, 090-786 9632

Redaktör: Helena Vejbrink