"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2004-04-06

Två nya utställningar på Bildmuseet

NYHET En installation av konstnärerna Dolores Zinny och Juan Maidagan – Garden Concluded – en glasträdgård, visas på Bildmuseet från och med 18 april. Den andra utställningen är fotografen och författaren Fazal Sheikhs projekt The Victor Weeps

Sedan drygt ett år tillbaka pågår ett Sida-finansierat utbyte mellan Konsthögskolan i Umeå och Hanoi Fine Arts University i Vietnam. I omgångar har lärare och studenter arbetat och deltagit i undervisningen vid respektive akademi. Ett av projekten som Konsthögskolan drivit i Hanoi var en introduktion till att arbeta med video som konstnärligt uttryck.

I den vanliga undervisningen vid akademin i Hanoi ingår att man varje termin besöker minoritets folk i bergsområdena i nordvästra Vietnam. Här tecknar och målar man av det dagliga livet under olika tider av året.

Umeå konsthögskolas intention var att göra samma sak, men med en videokamera som verktyg. I november 2003 gjorde de tillsammans med en grupp vietnamesiska studenter en resa till Vietnams högst belägna stad; Sapa. Under några dagar vandrade studenterna omkring i närliggande byar och till olika marknadsplatser för att samla in material. Under mars 2004 redigerades detta material till 13 stycken filmer. Dessutom gjordes en dokumentär om projektet.

Filmerna visas på galleriet Verkligheten den 4–5 maj och presenteras av Christofer Fredriksson och Micael Norberg, Konsthögskolan.

Filmvisning (ca 1 timme) kl. 19.00, en gång på tisdag den 4:e och en gång på onsdag den 5:e maj. Fritt inträde.

Välkommen!

Verkligheten, Pilgatan 16, 903 31 Umeå – 090/10 99 00

www.verkligheten.net

Redaktör: Carina Dahlberg