"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2023-10-16 Uppdaterad: 2023-11-08, 16:07

Högtidlig ceremoni när professorer mottog Östersjöpris

NYHET I spegelsalen på Grand Hotel i Stockholm, i närvaro av kronprinsessan Victoria, fick professorerna Jacob Carstensen (Aarhus Universitet) och Daniel Conley (Lunds universitet) under högtidliga former ta emot Björn Carlsons Östersjöpris 2023. Jenny Ask, forskare vid Umeå marina forskningscentrum, var en av de utvalda gästerna på prisutdelningen.

Jenny Ask, hur var prisutdelningen?

- Den var jättehäftig, och det kändes både ärofyllt och fint att få vara med på ceremonin. Stiftelsen har som ambition att Östersjöpriset ska bli som ett slags Nobelpris för Östersjön. Och det går inte att komma ifrån att det blir väldigt högtidligt i spegelsalen, där dessutom ceremonin för det allra första Nobelpriset hölls. Det var otroligt fint med guld, kristallkronor och takmålningar överallt.

 

I år gick priset till Jacob Carstensen och Daniel Conley. Varför just dem?

- De har jobbat tätt tillsammans under många år och bidragit med många viktiga insikter inom övergödning, vattenkvalitet och syrebrist, och de underliggande biogeokemiska processerna, i Östersjön. Att de får pris båda två lyfter också vikten av samarbete, över alla möjliga gränser. Hittar man rätt samarbetspartner kan resultaten verkligen växa exponentiellt, vilket Carstensen och Conley så tydligt visat.

 

I vilken roll var du inbjuden?

- Jag är ingår i Björn Carlsons Baltic Fellows, en grupp med 22 utvalda forskare från länderna kring Östersjön som alla fokuserar på Östersjön och dess miljö. Jag, tillsammans med Agnes Karlsson (Stockholms universitet) och Petter Tibblin (Linnéuniversitetet), är ”Founding fellows” och har som uppgift att koordinera hela gruppen. Syftet med Fellows-gruppen är att underlätta och främja samarbete, både mellan olika forskningsinriktningar och mellan olika länder. Och en viktig målsättning för alla oss Fellows är att skapa opinion kring Östersjön och dess problematik, men även kring lösningar på denna problematik.

 

Fakta: Björn Carlsons Östersjöpris

Priset är inrättat av Björn Carlsons Östersjöstiftelse – BalticSea2020. Den årliga prissumman är på 3 miljoner kronor och ska tilldelas forskare eller annan person som bidragit till arbetet för en bättre östersjömiljö. Priset delades ut för första gången 2022 och tillföll då professor Maren Voss vid Leibnizinstitutet för Östersjöforskning i Warnemünde, Tyskland.

Läs mer om Jacob Carstensens och Daniel Conleys forskning: https://bjorncarlsonsostersjopris.se/pristagare/

Läs mer om Björn Carlsons Fellows:
https://bjorncarlsonsostersjopris.se/baltic-fellows-2/