"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2009-10-07

Umeå-alumner på Umeå Fashion Wknd

NYHET Umeå Fashion Weekend 7–10 oktober erbjuder ett digert program, med allt från seminarier och workshops till utställningar och modevisningar. Många av de designers som visar upp sina kreationer är från Umeå – och flera har en bakgrund vid Umeå universitet.

Foto: Andreas Nilsson

Sandra Backlund

Mest känd av dessa är nog Sandra Backlund, som efter studier i konstvetenskap, idéhistoria och sedan på Designhögskolan vid Umeå universitet, blivit internationellt uppmärksammad för sina stickade och virkade collage, ofta "skulpterade" direkt på en provdocka.

2007 vann hon världens främsta tävling för unga designers, Festival International de Mode et de Photographie in Hyéres, och 2008 fick hon möjlighet att visa upp en kollektion under den internationella modeveckan i Florens. Läs mer om Sandra Backlund i Tidskriften Västerbotten nr. 2.09

Petter Hollström

Petter Hollström studerade grafisk form vid Umeå universitet innan han gick vidare till Berghs i Stockholm, där han kläckte idén med sitt doftande varumärke, Odeur. Efter utbildningen har han bland annat ställt ut på Fashion de Luxe i Göteborg och på Swedish Style i Tokyo. Idag varvar han jobbet med det egna varumärket och arbete som AD på en designbyrå i Stockholm, men ser fortfaarande positivt på uppväxten i Umeå.
— Det är ett tillåtande, kreativt klimat i Umeå. Många människor brinner för sin sak och är duktiga på det de gör, säger han i Yvonne Rittvalls intervju för Umeå Fashion Week.

Fler med Umeårötter

Kanske är det för mycket att tala om ett Umeåbaserat "modeunder", men fakutm är att ytterligare fyra inbjudan designers har rötter i Umeå. Petra Thoms & Linnéa Carlgren startade för några år sedan företaget Noi & Blanc, var plagg nu säljs över världen. Johnny Johansson är grundare och chefsdesigner på Acne, som knappast behöver någon närmare presentation. Helena Hörstedt har eget klädmärke, finns representerad på nationalmuseum och har gjort kostym för bland annat Kvarströms dansverk OrleoB på Göteborgsoperan och Norrlandsopernas uppsättning Destruction Song, både med premiär 2008.

På lördag 10 oktober släpps också debutkollektionen från Umeåbaserade klädmärket We are eljest.

Läs mer om vad som händer under Umeå Fashion Weekend: Umeå Fashion Weekend we are eljest

Redaktör: Michael Nordvall