NYHET
It-jobben finns i norr. Det var budskapet på Berns i Stockholm dit ett tjugotal företag från Umeå och Örnsköldsvik kommit för att berätta om den snabba tillväxten i regionen. Ett sextiotal nyfikna ville gärna höra mer.
It-företagen i Umeå växer så det knakar, något som branschen är mycket glad åt. Men det finns en utmaning i framgången. Att hitta kompetens och nya medarbetare är en tuff fråga för många it-företag som i värsta fall måste säga nej till uppdrag på grund av brist på personal.
Det här vill it-branschen i Umeå göra något åt och därför åker ett tjugotal företag ner till Stockholm för att värva fler som vill flytta upp. Tillsammans med Umeå kommun, Umeå universitet och InfoTech Umeå bokade de in sig på Berns i Stockholm dit ett sextiotal nyfikna kom för att få höra mer om möjligheterna att få jobb i norr.
Ska någon gång flytta
Bland deltagarna fanns Sofia Rydell, Emelie Lind och Frida Kvarnström. Alla tre har de pluggat teknisk fysik i Umeå för att sedan flytta ner till Stockholm. Men efter några år i huvudstaden kan de nu tänka sig flytta till Umeå om rätt jobb dyker upp. – Jag kommer från Umeå och har alltid tänkt att jag någon gång ska flytta tillbaka så jag tyckte det här var ett utmärkt tillfälle att få se vad det finns för företag och vad de har att erbjuda, säger Sofia Rydell, som har hunnit bo två år i Stockholm.
Emelie Lind kommer från Örnsköldsvik och efter att ha utbildningen i teknisk fysik i Umeå flyttade hon liksom Sofia ner till Stockholm.– Jag är från Örnsköldsvik så många av mina vänner är kvar i Norrland. Jag jobbar i it- och finansbranschen och vill gärna se vad som finns kring det, säger Emelie Lind. – Jag är här mest av nyfikenhet. Det var inte så länge sedan jag flyttade från Umeå och det är kul att hålla sig uppdaterad, förklarar Frida Kvarnström.
Pluggade teknisk datavetenskap
I minglet av deltagare fanns även Roine Edmundsson. Han har hunnit bo sju år i Stockholm sedan han flyttade ner efter att ha läst teknisk datavetenskap i Umeå.– Jag är intresserad av vad som händer i Umeå men det är också kul att träffa vänner som kommer hit ikväll, säger Roine. – Fördelen med Umeå är att det är så nära till allting, fortsätter han och berättar att han själv bor i Bergshamra, en del av Solna, men jobbar i Uppsala dit han pendlar med bil eller motorcykel eftersom att åka kommunalt tar alldeles för lång tid, upp mot en och en halv timme.
Många företag på plats
Ett stort antal företag och organisationer fanns på plats under kvällen för att berätta om sin verksamhet, dels i direkta möten under det öppna minglet men också i presentationer med mikrofon i handen. På plats fanns Acino, Bisnode, CGI, Cinnober, Codemill, Dohi Sweden, Flexeurope, ITS Umeå universitet, Knowit, Paradox Arctic, Plakat, Sogeti, Swedbank, Teknikhuset, Trimma, UDK, Umeå kommun och Xlent Consulting.
Från Codemill fanns Emilott Lantz med. Hon jobbar som kommunikatör på Umeåföretaget som vuxit kraftigt under de senaste åren, vunnit flera priser och nu senaste uppmärksammats för en affär där de för internationella Guardian News and Media får utveckla verktyg för deras videoproduktioner. Nu söker Codemill ännu fler medarbetare. – Vi är här för vi vet att det finns många som jobbar här i Stockholm men vill flytta hem. Vi vill gärna knyta kontakter med dem, säger Emilott Lantz
Globala leveranser
Ett annat av företagen på plats är CGI med båda konsultcheferna Sara Winqvist och Johannes Hörnberg. – Det är första gången som vi är här och vi hoppas hitta folk som vill flytta till Umeå. Vi behöver växa, vi behöver hitta kompetens. Vi har ett akut behov av systemutvecklare, men vi behöver också projektledare, berättar Sara Winqvist.
– Hos oss kan man utvecklas utifrån att vi jobbar på den lokala marknaden, men vi har också det nationella och globala där man har möjlighet att jobba i stora leveranser. På Umeåkontoret har vi en open source-leverans som är global med ett distribuerat team i Umeå, Stockholm, England, Indien och Holland, fortsätter Sara Winqvist.
En kvart till jobbet
Johannes Hörnberg kan för övrigt berätta om en riktig solskenshistoria där han mötte kärleken under ett besök i Umeå och hastigt och lustigt tog sitt pick och pack från Stockholm och flyttade upp till norr. – Jag har en kvart till jobbet, bor precis vid havet och inga bilköer, säger Johannes med ett skratt.
Kvällens moderatorer var Jan Bidner och Annakarin Nyberg. Jan Bidner varvar jobbet som IT-projektledare på Sogeti i Umeå med att utveckla kreativa lösningar på spelbaserat lärande och leda podcasts. Annakarin Nyberg är forskare, företagare, föreläsare och författare, knuten till institutionen för Informatik vid Umeå universitet, snart aktuell med en bok om härskartekniker i sociala medier.
För ett mer kod-nära inslag stod forskaren Andrea Lancichinetti, vid Umeå universitets banbrytande IceLab. Där skapas matematiska modeller för att förstå komplexa nätverk av data i biologins värld, men som också kan appliceras på digitala informationssystem. Andrea Lancichinetti presenterar ett projekt som låter användaren navigera genom världens största uppslagsverk, Wikipedia, på ett helt nytt sätt.