"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2010-11-11

Umeå populär stad att bo i

NYHET Unga svenskar vill bo i Umeå. Det visar en undersökning bland 1000 personer som utfrågats slumpmässigt av Medieakademin. Dessutom fortsätter staden växa, och konjunkturen pekar uppåt.

Synen på 15 olika städer undersöktes. Bland 16 till 29-åringarna var Umeå den tredje populäraste staden efter Göteborg och Stockholm.
Minst populära städer i undersökningen var Malmö (47%), Karlskrona (32%) och Luleå (29%).

Även totalt sett är Umeå en attraktiv stad och delar där fjärdeplatsen med Helsingborg.

Läs mer om undersökningen

Fortsatt stark befolkningstillväxt

Den sista september uppgick Umeås befolkning till 114 966 personer, och enligt SCB:s prognos kommer kommunen att få ca 1 100 ny invånare till årets slut.

— Årets siffror ligger ändå betydligt över genomsnittet för de senaste fem åren och är även i ett längre perspektiv mycket goda, säger Annalena Löfgren, biträdande planeringschef i Umeå kommun, till umea.se.

...och begynnande högkonjunktur

Läget för näringslivet i Umeå har förbättrats kraftigt det senaste året och uppgången är tydlig för de branscher som hade störst problem i fjol. Verkstadsindustrin står för den mest dramatiska vändningen men även i tjänstesektorn pekar kurvan uppåt. Detta framgår av Norrlandsfondens konjunkturbarometer som presenterades i Umeå 8 november.

— Trots den svåraste ekonomiska krisen sedan trettiotalet har vi kunnat undvika en riktig lågkonjunktur i regionen. Företagens rekryteringsbehov under hösten och deras positiva prognoser inför våren 2011 målar en ljus bild av den närmaste framtiden, säger Lars-Olov Söderström, VD för Norrlandsfonden, till umea.se. Läs  mer: Umeåföretagen nyanställer

Redaktör: Carina Dahlberg