"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2025-05-08

Umeå universitet värd för nationellt ledarskapsprogram för utveckling av högre utbildning

NYHET Umeå universitet välkomnade nyligen akademiska ledare från 19 olika lärosäten som en del av ett pågående ledarskapsutvecklingsprogram med fokus på högre utbildning. Den två dagar långa sammankomsten, som hölls den 24-25 april, var det andra av tre planerade internat i programmet Att leda utveckling av högre utbildning. Programmet är helt nytt och initieras i en tid av stora utmaningar för högre utbildning och våra lärosäten.

Ett värdefullt nätverk mellan olika lärosäten

"Detta nya program är givande för oss som deltar eftersom vi jobbar med liknande frågor fast vi befinner oss vid olika lärosäten, antingen de som är mer ämnesspecifika som Kungliga Musikhögskolan, Karolinska Institutet eller Chalmers, medan andra är bredduniversitet som Umeå Universitet och Uppsala Universitet," säger Karolina Broman, tillträdande prodekan vid Teknisk-Naturvetenskaplig fakultet, Umeå universitet. "Nätverket som byggs upp mellan de som ska leda kärnverksamheten inom utbildning är högst relevant."

Karolina framhåller särskilt värdet av det anpassade ledarskapsarbetet: "Att vi får arbeta med individuella ledarskapsutmaningar som vi får återkoppling på från både kursledning och deltagare är mycket värdefullt. Dessutom har vi fantastiskt kul tillsammans!"

Bygger ett professionellt språk för pedagogiskt ledarskap

"En central fråga för ledare med utbildningsansvar är att få utveckla ett professionellt språk för att diskutera utbildningsutveckling," säger Oskar Gedda, pedagogisk utvecklare vid Univsersitetspedagogik och lärandestöd, UPL och en av programledarna. "Programmet skapar ett välbehövligt forum där ledare kan mötas, utbyta erfarenheter och utveckla mer sofistikerade metoder för pedagogiskt ledarskap."

Umeå universitets expertis i centrum

Under internatet presenterade flera lärare och ledare från Umeå universitet olika teman som är avgörande för pedagogiskt ledarskap:

  • Eva Svedmark delade insikter från en nationell kartläggning om att leda utbildning i akademin.
  • Katarina Winka diskuterade pedagogiska meriteringssystem och deras organisatoriska fördelar.
  • Ulrika Haake utforskade ledarskap för social hållbarhet i utbildningssammanhang.

Programmet inkluderade även studiebesök på Designhögskolan och upplevelsecentret Curiosum som utgjorde kontext för diskussioner om lärande och ledarskap i olika miljöer.

Systematiskt angreppssätt för ledarskapsutmaningar

Deltagarna arbetade i små grupper för att utforska och systematiskt hantera ledarskapsutmaningar de möter vid sina respektive lärosäten.

"Det finns ett betydande värde i att skapa utrymmen där ledare kan ta ett steg tillbaka från den dagliga verksamheten för att reflektera över större strategiska frågor," konstaterar Oskar. "Detta program hjälper till att bygga nätverk som stärker utbildningsutvecklingen inom hela högskolesektorn."

Det sista internatet i serien kommer att äga rum senare i år i Lund.

Läs mer om programmet Att leda utveckling av högre utbildning.