Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2015-09-10

Umeå universitets historia engagerar

NYHET Inför Jubileumsveckan 12–19 september, då Umeå universitet firar sina första 50 år, har en beskrivning av Umeå universitets historia fått kritik, både från medarbetare och i media.

– Det är bra att olika synpunkter och perspektiv kommer fram, säger Lena Gustafsson, rektor för Umeå universitet. 

– Att historien engagerar vittnar om att Umeå universitets anställda känner stolthet över sitt universitet – och det gör de med all rätt. Umeå universitet är något speciellt, och vår historia kan självfallet inte göras rättvisa enbart genom lösryckta axplock i en tidslinje. Självklart behövs fler berättelser, fler röster. Några har redan lyfts fram i jubileumsnumret av vårt magasin Tänk, och fler kommer under hösten, säger Lena Gustafsson. 

Vad händer nu?

Den uppmärksammade ”tidslinjen” håller redan på att bearbetas, både vad gäller innehållet och för att förtydliga att det inte är, eller avser att vara, någon heltäckande historieskrivning – utan bara smakprov. Ett av flera sätt att berätta. 

Magasinet Tänk innehåller en mer bildsatt historik, och dessutom en rad längre artiklar och intervjuer om spännande forskare och forskning. Inte alls bakåtblickande, utan framåtsyftande – så som Umeå universitet är och alltid varit. 

Och det kommer mera. 

Kommunikationsenheten

Historiska årtal

50.umu.se/#historien

Magasinet Tänk

tank.umu.se 

Debatten (hittills): 

Sara Meidell i VK 2015-09-08: Jubileumsberättelsen övertygar inte

Annelie Bränström Öhman & Julia Pennlert i VK 2015-09-03: 50 år av män?

…och samma artikel på Personalbloggen, 2015-09-04: 50 år av män?