"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2019-12-06

Umeåforskare får förnyat som Wallenberg Fellow

NYHET Sjoerd Wanrooij vid Institutionen för medicinsk kemi och biofysik får finansiering till sin forskning om DNA och åldrande förnyad med ytterligare en femårsperiod som Wallenberg Academy Fellow.

Text: Ola Nilsson

Sjoerd Wanrooij driver projektet Kunskap om mitokondriers DNA kan bromsa åldrandets sjukdomar. Han blev 2015 utvald som Wallenberg Academy Fellow, vilket innebar fem års finansiering av forskningen. Nu får han ytterligare en femårsperiod som förlängningsanslag, och får alltså totalt tio års forskning finansierad av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

Totalt är det bara 14 forskare i Sverige som i år har fått en sådan förlängning. Att höra till den skaran innebär ett kvitto på att man bedriver viktig forskning av hög kvalitet.

Wallenberg Academy Fellows är den största privata satsningen på unga forskare i Sverige. Förutom att ge de främsta unga forskarna långsiktiga resurser, som innebär att de kan koncentrera sig på sin forskning, bidrar programmet till en ökad internationalisering av den svenska forskningsmiljön.

Programmet inrättades av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse i nära samarbete med fem kungliga akademier och 16 svenska universitet 2012. Universiteten nominerar forskare till programmet, akademierna utvärderar kandidaterna och presenterar de mest lovande forskarna för Stiftelsen, som sedan gör det slutliga urvalet. Därefter tar universiteten ett långsiktigt ansvar för de utvalda forskarnas verksamhet.  Efter den första periodens slut kommer forskarna att ha möjlighet att söka stöd till ytterligare fem års finansiering.

Till Wallenberg Academy Fellows

Kontakt

Sjoerd Wanrooij
Universitetslektor
E-post
E-post