"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2024-01-04 Uppdaterad: 2024-02-01, 16:18

Umeåforskare utsedd till årets svenska cancerforskare

NYHET Maréne Landström, Institutionen för medicinsk biovetenskap, har utsetts till Årets cancerforskare av Cancerfondens forskningsnämnd. Det är främst upptäckten av specialiserade antikroppar som kan förhindra att prostatacancer sprider sig som uppmärksammas.

Text: Ola Nilsson

– Jag är otroligt glad och hedrad över utmärkelsen och har nog inte fullt ut tagit till mig det än. Jag och min forskargrupp har fått resultat som tyder på att vi är på rätt väg mot att förhindra att prostatacancer sprider sig och den här utmärkelsen känns verkligen som ett erkännande på det jobb som vi lagt ner, säger Maréne Landström.

otroligt glad och hedrad

Juryns motivering lyder: Professor Maréne Landström vid Umeå universitet utses till årets cancerforskare 2024, för hennes excellenta grundforskning om molekylära mekanismer för hur cancer uppstår och sprider sig, och där resultaten visar på nya behandlingar för att minska risken för spridning.

Signalkomponent styr

Forskning kring att förhindra att cancer sprider sig är ett viktigt område för ökad överlevnad, då en spridd cancer ofta är mycket svårbehandlad. I sin forskning har Maréne Landström och hennes forskargrupp kunnat visa att cellerna i en prostatacancer använder sig av en specifik sorts signalkomponent för att styra hur aggressiv cancern är.

Ju aggressivare cancerceller, desto större är risken för att prostatacancern sprider sig. Genom den insikten har de tagit fram en specialiserad antikropp som fungerar som en stoppkloss då den förhindrar att den aggressiva signalkomponenten kan bildas. På så sätt kan antikroppen förhindra att en prostatacancer sprider sig.

Hopp om läkemedel

Utifrån dessa resultat utvecklar de nu ett nytt läkemedel som Landström hoppas ska kunna hjälpa patienter med spridd prostatacancer och andra patienter med risk att utveckla annan typ av spridd cancer. Inom en snar framtid hoppas de kunna börja testa läkemedlet i kliniska studier, då patienter inom ramen för forskningen får ta del av läkemedlet.

– Med Årets cancerforskare vill vi lyfta fram några av de forskare som varje dag arbetar för att vi ska komma ett steg närmare visionen att besegra cancer. Maréne Landström har genom långt och envist arbete tagit sin forskning till en punkt där vi nu förhoppningsvis står inför ett nytt cancerläkemedel, säger Malin Sund, ordförande för Cancerfondens forskningsnämnd som utser Årets cancerforskare.

Priset Årets cancerforskare delas ut i samband med den årliga tv-galan ”Sjung tillsammans mot cancer” som sänds i tv4 måndag 8 januari klockan 20.00.

Om priset Årets cancerforskare

Utmärkelsen ”Årets cancerforskare” instiftades 2016 med syftet att lyfta fram cancerforskares kamp mot cancer i labbet, vid datorn eller i sjukvården. Det är Cancerfondens forskningsnämnd som utser pristagaren. Tidigare pristagare:
2023 – Professor Göran Jönsson
2022 – Professor Henrik Grönberg
2021 – Professor Anna Martling
2020 – Professor Sophia Zackrisson
2019 – Professor Ruth Palmer
2018 – Professor Fredrik Mertens
2017 – Professor Lena Claesson-Welsh
2016 – Professor Thomas Helleday

Kontakt

Maréne Landström
Professor, överläkare
E-post
E-post
Telefon
090-785 24 58