"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2011-10-05

Umeåprofessor förgrundsfigur inom nobelprisat forskningsområde

NYHET Dan Hultmark, professor vid Institutionen för molekylärbiologi, Umeå universitet, är en förgrundsfigur inom forskningsområdet medfödd immunitet, som är en av två delar av immunologin som tilldelas 2011 års nobelpris i fysiologi eller medicin.

Hultmark har samarbetat med Jules A. Hoffmann, född i Luxemburg och nu verksam vid universitetet i Strasbourg, som delar på ena halvan av priset med amerikanen Bruce A. Beutler. De får priset ”för sina upptäckter rörande aktiveringen av medfödd immunitet”.Hultmark arbetar sedan länge inom samma fält som Hoffmann och resultaten från de två grupperna har i stor utsträckning kompletterat varandra. Hultmarks grupp hade tidigt resultat som pekade på betydelsen av Toll-receptorn, den molekyl som nu är fokus för årets nobelpris. I Hoffmanns forskargrupp har de sedan kunnat belägga detta på ett mer övertygande sätt.– Hoffmanns forskarteam har lockat duktiga personer och de gick ett steg längre, säger Dan Hultmark.En viktig grund för detta forskningsfält lades av Hans G. Boman, som i början av 70-talet började studera insekternas immunförsvar här i Umeå. En viktig nyckelupptäckt gjordes senare av en doktorand i Stockholm, Shao-Cong Sun som då arbetade hos Ingrid Faye, även hon med bakgrund vid Umeå universitet. Årets nobelpris har alltså en tydlig Umeå-anknytning.

Det är ännu inte klart om Jules A. Hoffmann kommer till Umeå i samband med nobelfestligheterna i Stockholm 10 december.

– Vi håller på att dra i de trådarna, säger Dan Hultmark.

Den andra halvan av priset går till Ralph M. Steinman ”för hans upptäckt av dendritceller och deras roll i adaptiv immunitet”. 

Läs mer om 2011 års nobelpris i fysiologi eller medicin på
Nobelprize.org

Läs mer om Jules A. Hoffmann på
Université de Strasbourgs webbsida

Redaktör: Bertil Born